Héberül aratott sikert magyar produkció Tel-Avivban

Egy hét alatt több mint hétezren látták a magyar Recirquel Társulat öt egész estés előadását az Izraeli Operaházban.

A héber nyelven február 6. és 12. között bemutatott A Meztelen Bohóc című darabot nemcsak a közönség, hanem a kritika is lelkesen fogadta.  „Tel-Avivban szinte ismeretlen az újcirkusz műfaj, elvétve mutatnak csak be kortárs, színházi cirkuszprodukciókat, így úttörőként érkeztünk Izraelbe” – mondta Vági Bence rendező-koreográfus. A Recirquel alapító-művészeti vezetője kiemelte, a közönségsikerhez az is hozzájárult, hogy az operaház kérésére héberül mutatták be a darabot. Hozzátette: az izraeli közönségnek lesz még lehetősége látni a Recirquelt, a következő előadássorozatról már tárgyalnak az intézménnyel.

A Recirquel legmonumentálisabb darabja, A Meztelen Bohóc nem először aratott szakmai és közönségsikert külföldön: tavaly a spanyolországi San Sebastianban, illetve Hollandiában, idén januárban pedig Cannes-ban, a Palais de Festivals et des Congres-ben több mint 2400 néző előtt – francia nyelven – mutatták be az egész estés újcirkusz produkciót.  A Meztelen Bohóc, amelynek a létrejöttéről készült mozifilmet, a Mi ez a cirkusz?-t február elejétől vetítik a hazai mozik, Magyarországon áprilisban és májusban összesen öt alkalommal tekinthető meg a társulatnak otthont adó Müpában.

recirquel_israel1.jpgFotó: Elena Zappasky

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

A társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz-irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

recirquel_israel2.jpgFotó: Elena Zappasky

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz-előadást.

A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak - a maszk és smink, illetve a hajszobrászat alkotásai is.

(Forrás: Recirquel)

süti beállítások módosítása