Thuróczy Szabolcs: „Visszafogottság egyáltalán nincs bennem”

A Pintér Béla és Társulata oszlopos tagja a Titkaink amerikai turnéjáról, filmekről és sorozatokról, valamint Pintér Béláról való viszonyáról is mesélt.

Thuróczy Szabolcs a társulat első előadásától együtt dolgozik Pintér Bélával, azóta majdnem minden bemutatójában benne volt. Nemcsak a színházat, a filmeket és sorozatokat kedvelők körében is egyre ismertebb és népszerűbb. Januárban Amerikában turnézott a Titkainkkal, most pedig új bemutatóra készül Pintér Bélával. Thuróczy Szabolccsal az Alinda című műsorban volt látható beszélgetés a Hír TV-n.

tsztitkaink_meszaroscsaba4.jpg       Titkaink (fotó: Mészáros Csaba)

Thuróczy Szabolcs először a Titkaink Egyesült Államokban tartott turnéjáról beszél. Pintér Béla és Társulata bejárta az amerikai keleti part egy részét, fellépett Bostonban és New Yorkban is. Veiszer Alinda kérdésére, hogy az amerikai közönség mennyire értette a nyolcvanas évek Magyarországának az előadásban bemutatott világát, Thuróczy azt feleli, nem voltak alapvető megértési nehézségek, a közönség „nagyon-nagyon élvezte” a produkciót. Ráadásul éppen Donald Trump beiktatása idején jártak ott, és a keleti parton élő „rendkívül szabadelvű és nyitott emberek” azt mondták, most kifejezetten aktuális lett „az emberi ostobaságot és korlátoltságot” is pellengérre állító előadás.

A Pintér Béla produkciói mellett a vásznon és a képernyőn is egyre többször feltűnő színész elmondja, bár elmúltak a lázadó kamasz évek, „visszafogottság egyáltalán nincsen benne”, csak már nem a fociban, hanem a színházban és filmekben éli ki magát. Felidézi, hogy Till Attila Pánik című mozijától kezdett felívelni filmes karrierje, ami a Társasjáték című sorozaton keresztül az Aranyéletig és az ugyancsak Till Attila rendezte Tiszta szívvelig jutott, amelyekben már főszerepet játszhatott. Még ha külső szemlélő számára úgy is tűnik, nem hirtelen berobbanás volt ez, hanem „lépésről lépésre” jutott el idáig.

thuroczysz_aranyelet_saghytimea.jpgAranyélet (fotó: Sághy Tímea)

Bár egyre több felkérést kap, „nagyon észnél kell lenni”, hogy milyen szerepeket vállal el az ember. Legtöbbször negatív figurákat osztanak rá, amit nem bán, mert rossz embereket eljátszani „ezerszer izgalmasabb”. A rossz, a bűn ábrázolása jó lehetőséget teremt a színész számára ahhoz, hogy „mélyebbre bányásszon” magában. Még egyvalami nagyon hiányzik előadóművészi pályáján: egy saját dalest összeállítása, amelyen már dolgozik, csak szeretne hozzá egy eredeti koncepciót találni.

Pintér Bélával való, 1998 óta tartó alkotói kapcsolatáról is beszél. Már több mint háromezer estét játszottak együtt több tucat előadásban, de nem csak színésztársként, barátként is jól megismerték egymást. Pintér Béla, aki mindig társulata tagjaira írja a darabjait, Thuróczy szerepeibe beépíti szóhasználatát, életének egyes mozzanatait is. Ami olykor fájdalmas is tud lenni, például az Anyám orra című előadásban, de Thuróczy szerint „csak akkor van értelme, ha mélyre megy, ha fáj”.

Az interjúból megtudhatjuk továbbá, ki nevezte el „Tirpák De Nirónak”, milyen könyveket olvas mostanában, és az is kiderül, hogyan utánozza egyik kedvenc költőjét, Pilinszky Jánost.

 

süti beállítások módosítása