Véres betyárromantika a színpadon

Hegymegi Máté rendezésében látható a k2 színház legújabb előadása, a Sömmi. Ennek kapcsán kérdeztük a rendezőt és az egyik szereplőt, Boros Annát.

Cserna-Szabó András 2015-ben megjelent regényéből Bereczki Csilla és Gábor Sára készítette el az előadás szövegkönyvét, mely a mű eredeti nyelvezetét használva mutatja be Rózsa Sándort és a betyárvilágot a maga véráztatta és küzdelmes élethelyzeteivel.

sommi1.jpgBoros Anna és Borsányi Dániel (forrás: Jurányi Ház)

Hegymegi Máté rendező

 

Hogyan jött a közös munka ötlete?

 

Fábián Péter és Benkó Bence keresett meg az ötlettel, hogy dolgozzunk együtt. Ismerem a társulatot és a munkájukat, mindhárman úgy gondoltuk, izgalmas lenne az együttműködés.

 

Miért választották Cserna-Szabó András művét? Hogyan készült a szövegkönyv?

 

Cserna-Szabó regényét még a megjelenéskor olvastam és elkezdett foglalkoztatni. Arra gondoltam, hogy az a „sömmi”, amiből a regény szereplői próbálnak kitörni, rímel a k2 munkájára; a küzdés és a tenni akarás a legfontosabb kapocs a társulat és az anyag között. A szövegkönyv elkészítésénél megtartottuk az eredeti epikus elbeszélői formát. Az anyag rendkívül gazdag képi megfogalmazásban, így nem éreztük szükségét a drasztikus átdolgozásnak. Két dramaturggal, Bereczki Csillával és Gábor Sárával húztuk és írtuk át a meglévő szöveget ott, ahol szükségesnek tartottuk. De természetesen a próbák alatt is folyamatosan alakult a szövegtest.

 

A Bádogdobbal kapcsolatban arról beszélt, hogy a szöveg kevés mozgást engedett meg. Mit gondol Cserna-Szabó szövegéről?

 

Éppen az ellenkezőjét. Azért is választottam Cserna-Szabó szövegét, mert én is és a k2 társulata is mozgással szeretett volna inkább foglalkozni, a testükkel fogalmazni; ez az anyag pont ezt kívánja. Képregényszerűsége tökéletes alapot ad a stilizált mozgásnak.

 

Az előadás zenéjét Rozs Tamás szerezte, mennyire lesz az előadásban hangsúlyos a zene?

 

Dramaturgiailag ugyanolyan fontos eleme az előadásnak a zene, mint a mozgás, mivel egy easternről van szó. Ha most azt mondom, hogy gondoljunk egy westernre, azonnal a fülünkben van a zene. A színészek nemcsak játszanak az előadásban; minden atmoszférát, zenei átkötést ők maguk hoznak létre a színpadon. Rozs Tamás vezetésével a csapat közös munkával alkotta meg a végeredményt.

boros_anna.JPGBoros Anna (fotó:Toldy Miklós)

Boros Anna színművész, a k2 színház tagja

A Sömmit megelőző bemutatójukat, a Cájtstükköt, minimál mozgással oldották meg, most mit várhatunk?

A Cájtstükkel szemben a Sömmi közelebb van a mozgásszínházi előadások világához. Azt kutatjuk Mátéval, hogy szöveg és test viszonya mi mindent jelent a színpadon, hogyan viszonyul egymáshoz mozgás, próza és zene.

Mennyire kell edzeni egy Hegymegi Máté rendezte előadáshoz?

Rengeteget edzünk, minden próbánk tréninggel kezdődik, ami nem csak a fizikai állapotunk miatt fontos, agyban is teljesen más hozzáállást kíván meg a Mátéval való munka. Teljesen más koncentrációt, kondíciót és jelenlétet igényel, mint az eddigi próbafolyamataink.

A k2-nek a Sömmi lesz a második olyan előadása, melyet nem Benkó Bence és Fábián Péter rendeztek. Ebből a szempontból milyen volt a "szokatlan" próbafolyamat?

Mindig izgalmas új emberekkel találkozni, már csak azért is, mert máshogy inspiráljuk egymást. Hegymegi Máté előtt a tavalyi évadban dolgoztunk együtt Ascher Tamással, aki szintén rendezőként érkezett a társulathoz. Ilyenkor új energiák, friss nézőpontok kerülnek össze, ami mindenkit kíváncsivá tesz.

sommi.jpgA Sömmi próbáján (forrás: Jurányi Ház)

A Hegymegi Máté rendezte produkcióban Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Erdélyi Adrienn, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke és Viktor Balázs szerepel.

 

Az előadás zenéjét Rozs Tamás szerezte. A díszletet Kálmán Eszter, a jelmezeket Fekete Anna tervezte.

 

A bemutatóra február 23-án kerül sor a Jurányi Inkubátorházban. Ezt követően február 24-én és március 24-én tekinthetik meg az érdeklődők.

süti beállítások módosítása