Budapest és Bécs ad otthont az idei Armel operafesztiválnak

A június 28. és július 4. között megrendezendő eseménysorozat a Virtuózok tehetségkutató műsorral is együttműködik.

Az idén tíz éves fesztivál első napján Rufus Wainwright Prima Donna című műve hangzik el a Pannon Filharmonikusok előadásában a Thália Színházban - emelte ki Havas Ágnes igazgató a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

arrmel.JPG

Június 30-án a bécsi MuTh Színházban Udo Zimmermann Die Weisse Rose című darabja, a Theatre Orchestra Bienne Solure produkciója látható. Szintén Bécsben mutatják be másnap a Szerb Nemzeti Színház előadásában Dejan Despic Priest Cira and Priest Spira című művét, július 2-án a Varsói Kamaraopera produkciójában Michal Dobrzynski Operetta című alkotását, július 3-án pedig a Horvát Nemzeti Színház előadásában Martyna Kosecka Klotho című darabját.

A fesztivál utolsó napján a gálára a budapesti Thália Színházba várják a közönséget. A 2017-es újdonságok közül Havas Ágnes felhívta a figyelmet a bécsi előadásokra, amelyekre a magyar fővárosból buszokat indítanak majd, továbbá a partnerszínházak és partnerországok számának növekedésére is.

Az operafesztivál és a Virtuózok című tehetségkutató együttműködésével kapcsolatban kiemelte, hogy Kökény Tamás nagybőgős, a verseny második évadának győztese március 1-jén a New York-i Carnegie Hall-ban lép színpadra az Armel díjazottjaként. Holozsai Eszter fuvolistának, az első korcsoport nyertesének londoni, Váradi Gyula hegedűsnek, a második korcsoport győztesének berlini fellépési lehetőséget kínáltak különdíjként.

thalia_7.jpg                          Thália Színház (forrás: 7óra7)

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a tizedik év tele lesz meglepetésekkel, de a verseny és a fesztivál szerkezete változatlan marad, megőrizve egyediségét. Tehát olyan operaverseny zajlik, amelynek egyik díja a fesztiválon látható művek főszerepeinek eléneklése - fűzte hozzá.

A jövő évben öt ország operaházaiban öt újabb kortárs opera előadása készül, ezek főszerepeire jelentkezhetnek a magyar és külföldi művészek április 4-ig. Az első forduló válogatója Budapesten és Párizsban, a második a magyar fővárosban lesz, a nemzetközi zsűri elnöke Vajda Gergely zeneszerző-karmester.

A kiválasztottak 2018-ban a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban töltik, itt készülnek a premierekre, amelyeket a tizenegyedik fesztiválon láthat majd a közönség. A bemutatókat az ARTE Concert csatorna élőben közvetíti és a legnépszerűbb produkciót különdíjjal ismeri el.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása