Fullajtár Andrea és Bálint András a Libri-díj zsűrijében

Az irodalmi díj szakmai bizottságának Csákányi Eszter, Hajdu Szabolcs és Schilling Árpád is tagja.

Idén is átadják a Libri irodalmi és a Libri irodalmi közönségdíjat. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban megalapított díjak az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. 132 könyv versenyez idén, a top 10-ről jövő héten adnak hírt, a közönség március 20-ától szavazhat kedvencére.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának az olvasás népszerűsítését tartja. Ennek részeként hozta létre tavaly a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat.

libri-dij.jpgA Libri-díj zsűrije 

A díjakat idén másodszorra adják át, a díjazottak 1-1 millió forintot és 25 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. 

A versenyben a díj átadását megelőző évben megjelent, magyar szerzők által magyarul írt, első megjelenésű, szépirodalmi és tényirodalmi művek vehetnek részt, melyek hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. A szabályzat szerint a versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be.

A versenyben indul minden olyan, a Libri hálózatában kapható könyv, amely a fenti kritériumoknak megfelel. 2017-ben a meghatározásnak maradéktalanul megfelelő, 132 könyvet tartalmazó listára szavaz a Libri által felkért 88 fős, neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság. A 132 könyvet tartalmazó lista 35 kiadó könyveiből áll össze, összesen 46 tényirodalmi és 86 szépirodalmi kötet szerepel rajta.

A felkérésnek eleget tett és a szavazást szívesen vállalta többek között Al Ghaou Hesna, Barabás Éva, Bombera Kriszta, Csákányi Eszter, Danks Emese, Duboczky Gergely, Hajdu Szabolcs, Herczku Ágnes, Mészáros Sándor, Schilling Árpád és Veiszer Alinda.

Szavazatukkal alakul ki az a tíz könyvből álló lista, amire a közönség és a szakmai zsűri is szavaz. Ötfős szakmai zsűri választja ki azt a könyvet, mely a Libri irodalmi díjat kapja meg, a közönségnek leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat nyeri el.

A tíz könyvből álló lista jövő héttől, azaz február 20-ától nyilvános.

A zsűri tagjai:

Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Beck Zoltán, dalszerző, énekes, gitáros - 30Y, a pécsi tudományegyetem adjunktusa, a zenélő egyetem szakmai igazgatója
Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja
Károlyi Csaba, irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató
Szilágyi Zsófia, Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

A közönség március 20-tól szavazhat a Libri-díj oldalán, a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója pedig május közepén lesz.

süti beállítások módosítása