Női sorsok a Műcsarnokban

A Műcsarnok kiállításaihoz kapcsolódva kerül bemutatásra két rendezőnő két előadása két nő életéről.

                          

Játsszuk azt, hogy... ALMA (szerelmek, vallomások, gyónás – szöveg, zene, tánc)

Kántor Kata rendező-koreográfus Nagy András Alma című drámája alapján készítette el előadását Alma Schindler életéről, aki számos rendkívüli férfi múzsája volt: Gustav Mahler zeneszerzőé, Walter Gropius építészé, majd Franz Werfel író felesége lett, de Klimt, Kokoschka és Zemlinsky nagy szerelme is volt. Almát Varga Lívia, a Papot, akitől megváltást remél, Madarász Máté alakítja.

alma.jpgJátsszuk azt, hogy... ALMA (forrás: Műcsarnok)

Kántor Kata a 7óra7-nek adott tavalyi interjújában így vallott a műről: Ez az előadás személyes önvallomás, egy ember gondolatai, érzései, reflexiói saját addigi életéről. Meglehetősen zárt világ, egy önfeltárulkozás. (…) Ornamentikus előadás a formai összetettsége okán is, a szöveg, zene, mozgás, a szimbólumokat felsorakoztató tárgyak sokaságában nem csak a színésznőnek, hanem a nézőnek is feladat az eligazodás, de úgy tapasztaltam, hogy eddig bárhol jártunk, megragadta az embereket.”

A Játsszuk azt, hogy… ALMA című előadás március 3-án tekinthető meg a Műcsarnokban.

A vámkisasszony - monodráma

Kállai R. Gábor 2005-ben Az év novellájának választott műve alapján készítette el monodrámáját, melyet Czifra Krisztina Berzsenyi Dániel és Szabó T. Anna verseivel ízesítve ad elő Harangi Mária rendezésében. „A vámkisasszony. Egy állami hivatalnok. Egy emancipált nő – a XVIII‒XXI. századból. És a csábítás – jobban mondva az elcsábíttatás lehetősége. Örök téma – választékos, ízes irodalmi nyelven, szokatlan közegben: egy fegyelmezett, önálló, középkorú nő jól felépített, kellőképpen szabályozott hivatali és magánélete – egész világa – fordul ki sarkaiból egy csapásra egy váratlan hír hatására, alig egy lépésre a nézőtől” – olvasható az előadás ajánlójában. 

A vámkisasszony február 21-én este 7 órától tekinthető meg a Műcsarnokban.

vamkisasszony_1.jpgA vámkisasszony (forrás: Műcsarnok)

(Forrás: Műcsarnok, 7óra7)

süti beállítások módosítása