Zenés „huszerett” és fekete komédia is jubilál Pécsett

Két kortárs magyar szerző, Parti Nagy Lajos és Székely Csaba műve is ötvenedik előadásánál tart a Pécsi Harmadik Színházban.

A Parti Nagy Lajos által írt Ibusár-megállóhely című darab már átlépte a félszázas határt, március 8-án pedig Székely Csaba közkedvelt Bánya-trilógiájának első része, a Bányavirág kerül ötvenedszer színre a Pécsi Harmadik Színházban. Mindkét előadást a színház alapító igazgatója, Vincze János rendezte. 

Parti Nagy Lajos monodrámájához Darvas Ferenc komponált zenét, a fő- és egyetlen szereplőt, Sárbogárdi Jolánt Füsti Molnár Éva alakítja. Az előadás 2008 óta van műsoron a Pécsi Harmadik Színházban. Az egy hangra hangszerelt „huszerett” február 15-én érkezett félszázadik előadásához, s tárja elénk Sárbogárdi Jolán vasúti jegykiadó életének kulcsmomentumát, amikor az „érzékenységi ideggyenge” vénkisasszony meg akarja mutatni a világnak, miféle nagyra törő álmokat is dédelget.

banyavirag_toth_laszlo.JPGBányavirág (fotó: Tóth László)

Székely Csaba fekete humorral megírt komédiája, a Bányavirág március 8-án lesz látható ötvenedszer a Pécsi Harmadik Színházban. A főszereplőnek, László Csabának ez az előadás különösen a szívéhez nőtt. Többek között abban látja a produkció sikerének zálogát, hogy a történet minden korosztályt megérint, mert általános érvényű és igaz emberi érzésekről, helyzetekről, indulatokról, szenvedélyekről, problémákról szól, nagyon élő, nagyon mai. „Székely Csaba műve egy kis magyar valóság. Örökké aktuális, ahogy a szerelem és a halál kérdése is az” – mondta László Csaba.

A Pécsi Harmadik Színháznak voltak már hosszú szériái szintén kortárs magyar művekkel: Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című drámáját 104, Spiró György Kvartettjét 230 alkalommal játszották.

A színházat bemutató riportot a 7óra7-en olvashatják.

(Forrás: Pécsi Harmadik Színház)

süti beállítások módosítása