Egy ország két lóért

A pécsi Janus Egyetemi Színház Zakariás Máté rendezésében február 27-én mutatja be új előadását, mely Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című elbeszélése nyomán született.

A Janus Egyetemi Színház az idén fennállásának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem, Magyarország első egyetemének színháza, mely 1996-ban jött létre. Zakariás Máté a JESZ-ben 2009 óta játszik, rendez, a Pécsi Nemzeti Színházban három éve kap rendszeresen szerepeket. A K harmadik rendezői munkája a Szöveg és zene és a Baal után.

A K – Egy ország két lóért közelgő bemutató kapcsán Zakariás Máté rendező arról beszélt, hogy amikor az eredeti Kleist-mű a kezébe került, úgy vélte, egyik elérhető drámai feldolgozás sem alkalmas arra, amit szeretne megvalósítani. Ekkor döntöttek úgy, hogy saját maguk alkalmazzák színpadra a kisregényt. Ebben a munkában Kautzky Dallos Máté dramaturg segítette.

inhf2983.JPGK - Egy ország két lóért (fotók: Inhof László)

A rendező elmondása szerint, az is lényeges volt számukra, „hogy ebben a rettenetesen bonyolult kérdésben, hogy az ember meddig megy el a saját igaza érdekében, benne legyen minden alkotó véleménye; és, bevallom, ezt szeretem legjobban az egyetemi színházban, hogy itt ezt meg lehet tenni. A játszók nagyon saját ügyüknek érzik az előadásokat és azokról tényleg gondolkodnak. Így a vége felé pedig azt mondom, hogy ez már nem a kleisti Kohlhaas, hanem a miénk. A címe egyszerűen „K” lett”.

A tavaly bemutatott Baal című rendezésére visszautalva azt meséli el, hogy a K alkotófolyamata jelentősen eltér attól. Nem tartja magát rutinos rendezőnek vagy rendezőnek sem, így minden feladathoz új oldalról közelít. Úgy gondolja, Baal és Kolhaas másból indul, másból is építkezik, de a lázadás összeköti őket.

Az előadás díszletét és jelmezeit Kuti Letícia tervezte, és nagy szerepet szánnak az általuk kigondolt játéktérnek: „Mobilabbá szeretnénk tenni a teret, mint eddig, de például földet most nem hozunk be a színházba. A színházunk egészét, csupasz adottságait használjuk, kis kiegészítésekkel” – mondja a rendező a készülő előadás terveiről.

inhf3023.JPGK - Egy ország két lóért

 

A JESZ egyik vezető színészeként most éppen Hamletet (Hamlet) és Alceste-t (A mizantróp) játszó Zakariás Máté arról is beszélt, hogy más kihívásokat talál rendezőként, mint színészként: „Szeretem komplexen nézni a dolgokat, akkor érzem jól magam a bőrömben, ha érzem szerepem pontos feladatát, és hogy meddig mehetek el benne. Ötletelni jó együtt, de a döntés mindig a rendezőé. Színészként meg más dolgokat mozgatok, a dolgomat próbálom végezni, arra kapcsolom át az agyam”.

K szerepét Kuti Gergely alakítja, mellette - a főbb szerepekben - Farkas B. Szabina, Cserdi Zsolt, Tóth Benedek Ernő és Kecskés Alexisz lép fel az előadásban.

A bemutatóra február 27-én kerül sor a pécsi Janus Egyetemi Színházban. Ezt követően február 28-án és március 1-én, 2-án és 22-én látható az előadás.

(Forrás: Janus Egyetemi Színház, Pécs)

süti beállítások módosítása