Erdélyi magyar előadások versenyben a romániai UNITER-díjakért

Marosvásárhelyi és kolozsvári magyar előadások is jelöltek a Román Színházi Szövetség (UNITER) díjaira.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata két jelölést kapott. A legjobb előadás díjára a Retromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan című produkciót jelölték, melynek írója és rendezője Radu Afrim. Az előadás díszletéért Irina Moscu esélyes díjra a legjobb díszlet kategóriában.

retromadar_blokknak_csapodik_es_forro_aszfaltra_zuhan_foto_rab_zoltan-31.jpgRetromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan (fotó: Rab Zoltán)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szintén két jelölést kapott. A mélyben című előadás rendezője, Jurij Kordonszkij a legjobb rendezés, Bács Miklós Szatyin szerepének megformálásáért pedig a legjobb férfi mellékszereplő díjáért száll versenybe.

A 2017-es jelölő zsűri tagjai Monica Andronescu, Alice Georgescu és Mircea Morariu színikritikusok voltak, akik a 2016. január 1. és december 31. közötti időszak premierjei közül válogattak.

melyben_bi-3121.jpgBács Miklós A mélyben című előadásban

A huszonötödik kiadásához érkezett UNITER GÁLÁt 2017. május 8-án tartják Temesváron a Mihai Eminescu Nemzeti Színházban. A rangos eseményt a romániai színházi élet Oscar-gálájának tartják. A díjakat minden évben többtagú szakmai zsűri döntése alapján osztják ki Romániában bemutatott, de nem feltétlenül román nyelvű előadásoknak. Erdélyi magyar színházak rendszeresen a jelöltek és a díjazottak között vannak.

(Forrás: Tompa Miklós Társulat, Kolozsvári Állami Magyar Színház)

süti beállítások módosítása