Szupergrupp tökéletes világot épít

Réthly Attila rendezésében Moritz Rinke Vineta Köztársaság című művét mutatja be február 24-én a szombathelyi Weöres Sándor Színház.

Réthly Attila szerint a Vineta Köztársaság egyenesen Csehov-parafrázis, ami a színházi szemléletét, gondolkodásmódját illeti. Ő maga annak idején személyesen találkozott a szerzővel Berlinben, de úgy látszik, most jött el az ideje annak, hogy tényleg megvalósuljon – és Szombathelyen valósuljon meg – a Vineta Köztársaság magyarországi ősbemutatója. A bemutatóhoz a fordítást Perczel Enikő készítette, aki ez előadás dramaturgja is.

vien_fek_meszaros_zsolt.JPGVineta Köztársaság (fotók: Mészáros Zsolt)

„Vezető beosztású szakemberek elit csoportja költözik egy elhagyatott villába. A szupergrupp tagjai: építész, építőmérnök, tengerészkapitány, politikus, projektmenedzser; titkos küldetésük, hogy egy ötven négyzetkilométeres területre megtervezzenek és felépítsenek egy új világot, a tökéletes világot: Vineta Köztársaságot. A Vineta-érzés egyre fokozódik, ám a lázas munka során elszabadul a pokol” – olvasható az előadás színlapján.

vien_all_meszaros_zsolt.JPG

Moritz Rinke hihetetlen nyelvi eleganciájú darabja egyszerre költői és profán. Rinke humorral és szeretettel ír a versenyszféra áldozatairól. Szereplői egytől egyig félresiklott életű emberek, akik egyre kétségbeesettebben, egyre görcsösebben kapaszkodnak szertefoszló álmaikba és a Vineta Köztársaságba.

Az előadás díszletét Czigler Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezte.

A Vineta Köztársaság szerepeit Orosz Róbert, Mertz Tibor, Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Szabó Tibor, Balogh János, Alberti Zsófi, Vlahovics Edit, Kiss Mari, Bálint Éva és Trokán Péter játsszák.

A bemutatóra február 24-én kerül sor a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében. Ezt követően februárban 25-én és 28-án lesz műsoron a darab, márciusban pedig tizenhatszor látható.

(Forrás: vaol.hu, Weöres Sándor Színház, Szombathely)

süti beállítások módosítása