Pénz, hatalom és terrorizmus Bermuda-háromszöge

A tatabányai Jászai Mari Színház a Sztárcsinálókat mutatta be február 18-án, Nagy Viktor rendezésében.

Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor ókori Rómában játszódó rockoperája tele van szellemes, játékos anakronizmussal, mai áthallással. Néró hatalomra kerülésének, uralkodásának és ámokfutásának történetét 1981-ben mutatta be a Rock Színház a Győri Sportcsarnokban.

sztarcsinalok_2.jpgSztárcsinálók (fotók: Prokl Violetta)

Nagy Viktor eddig számos alkalommal állította színpadra az első magyar rockoperát; mostani rendezését a 2015-ös szolnoki bemutató előzi meg. A rendező arról beszél, hogy szerinte a Sztárcsinálók olyan, mint egy tükör, amiben a saját kora állandóan nézegeti magát. Napjainkra gondolva elsősorban az érdekli a rendezőt, ami leginkább az ember hétköznapjaiba is belenyomul: a pénz, a hatalom és a terrorizmus Bermuda-háromszöge, amiben minden emberi eltűnik.

Fontosnak tartja megemlíteni a média felelősségét; úgy véli, hogy teljes mértékben manipulálja az embereket, és már-már fölébe kerekedik mindennek: „Gyakorlatilag egy igaz mondat nem hangzik el a világban, amit máshogy ne kellene értelmeznünk. A média már egészen olyan lett, mint régen a Pravda meg a Népszabadság, a sorok között kellett olvasni, sokszor az ellenkezője volt az igaz annak, amit írtak. Visszatérve az eredeti gondolatra, a pénz, a hatalom és a terrorizmus háromszöge érdekel, és ez mindennél aktuálisabbá teszi a darabot”.

sztarcsinalok_1.jpg

A tatabányai előadással kapcsolatban azt mondja el, hogy egy másik színházban, más művészek mindig más karaktert hoznak az előadás életébe. Alapvetően külalakjában nagyon hasonló lesz a szolnoki előadáshoz, hiszen ugyanazzal az alkotócsapattal dolgozik (Zádori László zenei vezetővel, Gyenes Ildikó koreográfussal, Rátkai Erzsébet jelmeztervezővel). De lesznek benne újdonságok is: „Mindig fejlesztünk benne valamit, most például Juvenalis karakterét próbáltuk csiszolgatni, kreatív ötletekkel még érdekesebbé tenni. Az elmúlt időszakban, amikor ezt a darabot többször megrendeztem, soha nem volt két egyforma előadás, és lényegében ez sem fog hasonlítani a szolnokira”. Nagy Viktor még azt emeli ki, hogy a szolnoki előadás élő zenekarral ment, a mostani pedig egy ehhez az előadáshoz készült zenei alappal.

A Sztárcsinálók főbb szerepeit Sándor Péter, Ódor Kristóf, Jegercsik Csaba, Mikola Gergő és Erdélyi Tímea alakítják.

Az előadás március 10-én, 12-én, 16-án, 17-én és 18-án is szerepel a tatabányai Jászai Mari Színház műsorán.

(Forrás: Jászai Mari Színház, színház.hu)

süti beállítások módosítása