A nemzet színészei megdöbbentek Jordán Tamás leszavazása miatt

Törőcsik Mari, Cserhalmi György, Molnár Piroska és Szacsvay László az Indexnek nyilatkozott a szombathelyi közgyűlés csütörtöki döntése kapcsán.

Mint arról beszámoltunk, a szombathelyi közgyűlés nem fogadta el Jordán Tamásnak a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói székére beadott pályázatát, de új pályázat kiírásáról sem tudtak dönteni. Mivel Dér András visszalépése után már csak Jordán jelentkezett a pozícióra, a városnak harminc napon belül új pályázatot kell kiírnia. Korábban számos szakmai szervezet, magánszemély és társulat állt ki az eddigi igazgató mellett, beleértve a szombathelyi teátrum teljes társulatát is. A Nemzet Színészei közös levelet intéztek a polgármesternek, hogy támogassa Jordán újrázását. Törőcsik Mari külön videóüzenetet is küldött.

torocsik2.jpg

Az Index most megkereste a művésznőt, aki megdöbbenésének adott hangot a döntés kapcsán: „Egészen megdöbbentem. Hányan kiálltak Jordán Tamás mellett, és senkit nem vettek tudomásul! Ez döbbenetes. Kiállt a város, kiállt a saját színháza, kiálltak a nemzet színészei, kiállt az egész szakma, mert egyszerűen imádják. Kapkodom a fejemet. Nem értek én már semmit”.

cserhalmi.jpg                Cserhalmi György (fotó: Kovács Attila, forrás: MTI)

Cserhalmi György szerint „nagyon fura”, hogy az önkormányzat még dönteni sem tud. „Kiállt a szakma színe-java: ha ez sem számít, az azt jelenti, hogy mi egyáltalán nem számítanunk” – mondta. Molnár Piroska azt nyilatkozta, „olyan indulatok kavarognak bennem, hogy egyszerűen nem tűrné a nyomdafestéket”. „Nem tudom, érdemes-e itt bármi jót csinálni” – tette hozzá a művésznő. Szacsvay László szerint „a józan ésszel ütközik ez a történet”, miután Jordán alapította a színházat, ami jól is működik. Ezért nem tud mást elképzelni, minthogy a politika áll a háttérben. „A dolog, összegezve: szomorú” – mondta a Katona József Színház színésze.

A teljes cikk itt olvasható.

süti beállítások módosítása