Rost Andrea lesz Tosca a Szegedi Szabadtérin

A Dóm téri évad Giacomo Puccini operájával indul Bocsárdi László rendezésében.

Az előadás címszereplője hazánk egyik legnépszerűbb énekese, Rost Andrea lesz. A világhírű szoprán a milánói Scala-ban ért el először átütő sikert külföldön, majd meghódította többek közt London, Párizs, New York és Los Angeles operaházait. Az idei szegedi szerepléséről így nyilatkozott: „Amikor nézem Maria Callas párizsi fellépésének felvételét, addig teszem, amíg nem érzem: leírhatatlan, mennyire eggyé vált a szereppel. Azt szeretném majd elérni én is, hogy amikor a szegedi közönség Tosca jelmezében lát és hall, ne Rost Andreát lássa a színpadon, hanem Toscát – minden egyes mozdulatával, hanglejtésével, azokkal a dallamokkal, amiket Puccini megkomponált. Szinte beszél, amikor énekel... Szegeden zsigerekig ható katarzist szeretnék adni a közönségnek”.

rost_andrea_92683.jpgRost Andrea (forrás: Szegedi Szabadtéri)

Scarpiát Kálmándy Mihály énekli, Cavaradossi szerepében pedig László Boldizsárt láthatja a közönség. A további szerepekben Rácz István, Altorjay Tamás, Böjte Sándor, Pataki Bence és Rácz Tibor. 

Az operát Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója rendezi, aki most először dolgozik a Dóm téren. Bocsárdi az opera legfontosabb üzeneteként azt szeretné kiemelni, hogy egész életünket a szenvedély vezérli, az ember pedig nem egy racionális lény, sokkal inkább az érzelmei hatására hozza meg döntéseit. „A világot látszólag a férfiak uralják, de igazából a nők irányítanak. Tosca miatt Scarpia és Cavaradossi is elveszti biztosnak hitt egyensúlyát. Mai mitológiában gondolkodunk, a mai nézőhöz szeretnénk közel hozni a darabot” – mondja. Alkotótársaival, Bartha József díszlettervezővel és Kiss Zsuzsanna jelmeztervezővel absztrakt térben gondolkodtak, amiben természetesen hatnak az áriák, a viszonyok. Az opera karmestere a Kossuth-díjas Pál Tamás lesz.

A Toscát olasz nyelven, magyar felirattal június 30-án és július 1-jén láthatják a Dóm téri nézők.

(Forrás: Szegedi Szabadtéri)

süti beállítások módosítása