Csákányi Eszter és Thuróczy Szabolcs a Szkéné frankofón felolvasószínházában

A Szkéné Színházban március 8-án Próféták címmel tartanak felolvasószínházi estet kortárs francia szerzők darabjaiból.

Az est a RAGNAR és a Szkéné Színház közreműködésével jött létre, fő támogatója és partnere a Francia Intézet. Egy este, három kortárs szerző, három francia nyelvű darab, természetesen – kifejezetten erre az estére készült – magyar fordításban. Vagyis tripla magyarországi bemutató és kedvcsináló neves művészek közreműködésével.

csakanyi_thuroczy.jpg       Csákányi Eszter és Thuróczy Szabolcs (fotó: Mészáros Csaba)

A felolvasásra kerülő művek:

 

Slimane Benaïssa (Algéria, 1943-)

ISTENTELEN PRÓFÉTÁK

fordította: Bognár Róbert

A dráma három szereplője: Mózes, Jézus és Mohamed. A valóságban nem találkozhattak, most viszont nyílt színen vonhatják kérdőre egymást, ütköztethetik a nézeteiket, és talán még kompromisszumra is jutnak... A humorral bőségesen megtűzdelt szövegben a valós megoldáskeresésre irányuló komoly dialógusok mellett a maró gúnyolódás is helyet kap. Teológus végzettség nem szükséges.

 

Mohamed Kacimi (Algéria, 1955-)

SZENTFÖLD

fordította: Peťovská Flóra

A Párizsban élő szerző többszörösen díjazott és több országban már évekkel ezelőtt bemutatott drámájában kimondatlanul is a közel-keleti élethelyzetet mutatja be saját szemszögéből.

A valóságos alakokat és európai szemmel valószerűtlenül ható helyzeteket és reakciókat felvonultató idilli családtörténet elkerülhetetlenül rohan a tragikus végkifejlet felé. Tudva, hogy a szerző „élő alapanyagból” dolgozott, a szöveg mellbevágóan hat.

 

Bah Mamadou Adama Bilia (Elefántcsontpart, 1980-)

PALOTANEGYED

fordította: Molnár Zsófia

Európa = paradicsom. Legalább is ezt gondolja Samba, aki Guineából indul Párizsba, hogy eleget tegyen a kötelességének, és feleségül vegye elhunyt bátyja özvegyét. A színházi road-movie Samba fordulatos kalandjait meséli el, melyeken nemcsak nagyokat derülhetünk, de talán kicsit magunkra is ismerünk bennük.

Az eredetileg amatőr színházba készült darabot Párizs mellett Európa más városaiban is bemutatták.

***

Felolvasnak: Csákányi Eszter, Katona László, Simkó Katalin, Tamási Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Tóth József és Vass Csaba. A felolvasásokat rendezik: Lucie Málková, Orbók Áron és Tamási Zoltán.

Az eseményre március 8-án este 7 órától kerül sor a Szkéné Színházban.

süti beállítások módosítása