Kerényi és Eperjes is megszólalt Jordán-ügyben

Jordán Tamást meghatotta Kerényi Imre állásfoglalása, Eperjes eszét szerinte viszont mintha „elvette volna a politika”.

Mint ismeretes, Jordán Tamás a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói székére benyújtott pályázatát sem a szakmai bizottság, sem a városi közgyűlés nem szavazta meg. (Cikkeinket a témában itt találják.) A szakmai bizottság egyik tagja, Eperjes Károly megszólalt az ügyben, ahogy Kerényi Imre színházrendező, jelenleg miniszterelnöki biztos is.

kerenyi.jpg                          Kerényi Imre (forrás: port.hu)

Eperjes Károly, aki a bizottságban Jordán pályázata ellen foglalt állást, a Vasárnap Reggel című lapnak nyilatkozva azt mondta, szerinte „a bizottság bölcs volt, amikor elnapolta a döntést”. Véleményét azzal indokolta, hogy az egyik felet – a pályázatát visszavonó Dér Andrást – szerinte „megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt”.

Jordán Tamás az atv.hu megkeresésére reagált Eperjes Károly szavaira. A szombathelyi igazgató szerint Eperjes eszét mintha „elvette volna a politika”, és már nem tud elbizonytalanodni cselekvései helyességét illetően. „Megöleltük egymást a szakmai ülés tanácstermének folyosóján, majd félrevonszolt és számon kért azokkal a hazugságokkal kapcsolatban, amiket rólam terjesztenek. Szóhoz sem tudtam jutni, ezért inkább befogtam a száját, és kértem, hogy hadd mondjak végre én is valamit, majd amikor a mondandóm végére értem, dúlva-fúlva elszáguldott” – mondta el Jordán Tamás.

eperjes.jpg                                 Eperjes Károly (forrás: fidelio.hu)

Tegnap Kerényi Imre szintén az atv.hu megkeresésére nyilatkozott Jordán pályázatával kapcsolatban. Kerényi miniszterelnöki megbízott, négy évvel ezelőtt a Nemzeti Színház igazgatói pályázatát elbíráló szakmai bizottság munkájában vett részt, ahol Alföldi Róberttel szemben Vidnyánszky Attila mellett tette le a voksát. Később, már az új igazgató megválasztása után együtt szerepeltek a City TV műsorában, ahol Kerényi kisebb botrányt kiváltva azt mondta, Vidnyánszky Nemzeti Színháza „ugyanolyan sikeres lesz, mint Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni”.

Kerényi most a Nemzeti Színházat öt évig szintén vezető Jordán Tamásról azt mondta, ha szombathelyi képviselő lenne, biztos, hogy újra megszavazná igazgatónak. Indoklásul azt mondta, Jordán „kreatív alkotó, fontos ember, izgalmas színházat csinál”. Jordán Tamást meghatották Kerényi szavai, és azt mondta, a miniszterelnöki biztos-színházrendező abban különbözik Eperjes Károlytól, hogy bár „nagyon szélsőségesen politizál és nehéz vele egyetérteni”, mégis értékalapon közelítette meg a kérdést, nem pártpreferencia alapján.

Jordán azt is elmondta, elítéli Dér András pályázatának kiszivárogtatóját, és sajnálja, hogy ellenfele visszalépett, de szerinte egy közszereplőnek el kell viselnie a támadásokat, ahogy ő is elviselte. Jordán nem érti, a szakmai bizottság miért foglalkozott a kiszivárogtatás körülményeivel, mert az közigazgatási jogi probléma, nem az ő kompetenciájuk. Jordán szerint, ha voltak „botrányos helyzetek”, akkor azok a közgyűlésben voltak, ahol a kormánypárti képviselők részéről olyan mértékű inszinuáció érte, hogy ha akarná, bármikor sikerrel nyerhetne velük szemben személyiségi jogi pereket.

(Forrás: atv.hu, színház.hu)

süti beállítások módosítása