Vidnyánszky Csíksomlyói passiót rendez

A Jézus kínszenvedését bemutató első rész megidézi a passiójátékot, Szőcs Géza szövegei pedig a mából kiindulva mutatják be a történetet a Nemzeti Színház előadásában.

A XVIII. században Csíksomlyón még élő hagyomány volt, hogy évről évre újabb és újabb iskoladrámákat mutattak be. Ezek alapján élesztették föl a helybeliek 1996-ban e színjáték-hagyományt, s az idén, a huszadik évfordulón ismét sor kerül egy virágvasárnapi bemutatóra.

csik_eori_szabo_zsolt.JPGA Csíksomlyói passió próbáján (fotók: Eöri Szabó Zsolt)

A Nemzeti Színház bemutatásra kerülő Csíksomlyói passiója a keresztény hit alapjaira kérdez rá, és az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. Egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzték ki célul az alkotók, melyben a bibliai történet XVIII. századi interpretációja, valamint Szőcs Géza kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és azzal a néptánc alapú koreográfiával, amit a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai adnak elő.

Sokan emlékezhetnek az 1981-ben bemutatott Csíksomlyói passióra, amely az akkori Nemzeti Színház produkciójaként több mint tíz éves sikerszériát ért meg Iglódi István, Ivánka Csaba, Kézdy György és Hámori Ildikó főszereplésével, Novák Ferenc koreográfiájával.

csik_2.JPG

A Vándor szerepében színpadra lépő Berecz András bevallotta, nem mondott azonnal igent a rendező felkérésére: „Azt mondtam, hogy én színész nem vagyok, de ha Berecz Andrásként gondolt rám, akkor szívesen megyek. Mosolygott, s azt válaszolta, hogy éppen így gondolta. Hálás vagyok neki, mert ha netán mégis azt fogja mondani, hogy „barátom, nincs rád szükségem”, én már akkor is nyertem, mert ebben a témában jól esett megmerítkezni. A szenvedéstörténethez kötődő énekekből, amiket összeszedtem, már most egy CD-t tudnék készíteni. Korábban ilyen gondolatom nem volt, de Attila felnyitotta rá a szemem”.

A Csíksomlyói passió főbb szerepeit Tóth Auguszta, Rátóti Zoltán, Rácz József, Olt Tamás, Farkas Dénes és Schnell Ádám alakítják. A rendező Vidnyánszky Attila.

Az előadásban közreműködik a Zsuráfszky Zoltán vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A templomot és pajtát idéző különleges színpadi tér Székely László munkája. A jelmezeket Bianca Imelda Jeremias tervezte.

A premierre március 10-én kerül sor a Nemzeti Színházban. Ezt követően március 11-én, 12-én, 16-án, 17-én, április 4-én, 5-én és 14-én láthatják az előadást az érdeklődők.

(Forrás: Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása