2036. - amikor már csak Marosvásárhely marad

A köd címmel színházi science-fiction sorozat indul Marosvásárhelyen.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít fiatal, ígéretes színházi alkotóknak, ezáltal saját repertoárját is színesítve, frissítve. Ennek jegyében illesztette a társulat saját műsorrendjébe Oláh-Horváth Sári – Mikó Csaba: A köd című színházi sorozatát, melynek I. része 2017. március 14-én kedden délután 6 órától kerül bemutatásra a Színház Undeground Termében.

A projekt kuriózuma, hogy a tudományos-fantasztikus jellegű fikció valóságalapja marosvásárhelyi ihletettségű: Mikó Csaba storyline-ja és Oláh-Horváth Sári szövegkönyve ismerős helyi jelenségekből indul ki és egyfajta lokál-disztópiát rajzol meg a város jövőjét illetően. Oláh-Horváth Sári, aki egyben a sorozat rendezője is, jelenleg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős magiszteri rendező szakos hallgatója.

kod_plakat.jpg

2036-ban járunk – Ausztrália  elpusztult, Afrika  és  India  elpusztult, Amerika elpusztult, Európa elpusztult. Egyetlen város kivételével. Itt él az a maroknyi túlélő, akiket a 20 éve történt robbanás megkímélt. A város körül áthatolhatatlan fehér köd terjeng, amely beborítja az egész világot. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kombinát, amely felrobbant és 20 éve ezt a sűrű ködöt a világra bocsátotta, megkímélte az epicentrumot, azaz a várost. Az ismert világ határa a város határa, azon túl az áthatolhatatlan, mindent beborító köd hömpölyög, amely a földtől az égig ér. Egyetlen élhető hely maradt: Varosmásárhely.

Mi történik egy közösséggel, ha elszigetelődik, ha a hatalom kijelenti, nincs számukra más lehetőség? Az emberek csak a körülöttük lévő információra és személyekre támaszkodhatnak. A félelem társa a diktatúra. A diktatúra pedig megsemmisíti az egyéniséget. Legalábbis megpróbálja. Gazsi, a történetünk főszereplője és társai mégis megpróbálják megőrizni a szabadságukat önmaguk és a város érdekében.

kod_csoport.JPGA köd szereplői

A szereposztás tagjai: Mesés Gáspár, Jáger Simon, Erőss Brigitta, Szilágyi Míra, Fekete Róbert, Lukács Adrea, Zsenák Lilla, Esti Norbert, Barabás Hunor és Bajkó Edina, a Művészeti Egyetem mesteri színész szakos hallgatói.

Rendező: Oláh-Horváth Sári; Storyline: Mikó Csaba; Szövegkönyv: Oláh-Horváth Sári; Zene: Szirtes Edina Mókus; Díszlettervező: Kupás Anna; Jelmeztervező: Hotykai Evelin, Dramaturg: Brassai Eszter.

A március 14-i bemutatót követően az előadás március 15-én, szerdán délután 5 órától látható az Underground Teremben. És a folytatás sem marad el.

Naprakész információk a színház honlapján és Facebook-oldalán érhetők el.

(Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása