„A kortárstánc nem egy megfoghatatlan valami”

A Miskolci Nemzeti Színház hagyományteremtő céllal, idén először rendezi meg a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált.

Az április 25. és 29. között megrendezésre kerülő fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett, akiknek a produkciói a szervezők célja szerint bebizonyítják a nézők számára, hogy a „kortárstánc nem egy elvont, megfoghatatlan valami, hanem szórakoztató, érdekes és mindenki számára érthető színházi élmény”.

A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon öt ország nyolc előadását láthatja a közönség, a közismertebb együttesek mellett teret adva olyan független, pályakezdőkből álló alkotóközösségeknek is, amelyek az alternatív vonalat képviselik, mint a Trojka Színházi Társulás – tette hozzá.

requiem.JPGRequiem

Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy országos szinten is hiánypótló kezdeményezés a Horizont. „Bár Magyarországon vannak nagy múltra visszatekintő táncfesztiválok, olyan nemzetközi szakmai találkozó eddig nem volt, ahol a programban többségben lennének a külföldről hívott produkciók”.

Az idei programban a hazai táncélet alkotói mellett francia, lengyel, olasz és német együttesek is bemutatkoznak. A szervezők ígérete szerint fesztivál négy napja alatt minden korosztály megtalálja a számára izgalmas előadást. A legkisebbeknek egy látványos, technikai trükköket felvonultató interaktív mesét (Japanese Garden) hoz egy olasz együttes, míg egy németországi vendégjáték (TRASHedy) a globalizáció kérdését feszegeti rengeteg humorral egy ifjúsági előadásban. A francia csapat a kortárstánc, a street dance és a hip-hop elemeit elegyítő előadása (Priyèr Sï Priyèr) minden korosztály számára élvezetes produkció lehet. A lengyel Anna Piotrowska egy szóló darabbal (moving out) érkezik Miskolcra, amelyet kifejezetten erre a fesztiválra készít.

francia.JPGPriyèr Sï Priyèr

Ami pedig a hazai fellépőket illeti, a Miskolci Balett új bemutatóval készül, a Harlequinade – szenvelgők komédiája című táncjáték koreográfusa és rendezője a számos díjjal elismert Gergye Krisztián. Három hazai együttes, a Kecskemét City Balett, a Feledi Project és a Trojka Színházi Társulás is meghívást kapott a programba.

A fesztiválprodukciók mellett szakmai programokkal is készül a színház. Anna Piotrowska a színház színművészeinknek fizikai színházi workshopot tart. Április 25-én a Magyar Táncművészek Szövetségének kihelyezett ülése lesz Miskolcon, amelynek témája ez alkalommal a vidéki együttesek helyzete. A fesztivál szervezői egy fotókiállítást is terveznek, amely a Miskolci Balett hétköznapjait mutatja be a táncosok szemével.

Fesztiválprogram
 

Kamaraszínház:

Április 25. kedd        19.00   PRIYÉR’ SI PRIYER’
(Company Soul Sity – Franciaország)

A Priyèr Sï Priyèr előadás egy rítus, amely beindítja az intuíciót, hogy megérezhessük a mindennapi dolgokon túli rejtélyeket. A Soul City Company Reunion sziget legrégibb táncegyüttese. A mozgásuk alapja a hip-hop, de meghatározott táncstílus helyett egy gondolkodásmódot képviselnek, amely generációról generációra öröklődik már több, mint húsz éve.

Április 26. szerda      19.00   REQUIEM
(Kecskemét City Balett – Magyarország)

A Requiem alkalmas arra, hogy olyasmiről beszélgessünk, amelyről a hozzánk legközelebb állókkal is csak a legritkább esetben szoktunk”- vallja Barta Dóra, koreográfus-rendező, a Kecskeméti City Balett vezetője, aki most Mozart zenéjén keresztül beszél a gyászról, azonban érdekes nézőpontból, egy kisfiú szemén át vizsgálja azt.

Április 27. csütörtök 17.00   TRASHedy
(Performing Group – Németország)

A TRASHedy humorral mesél - a tánc nyelvén - furcsa evolúciónkról, és ezen keresztül tudatos életmódra és környezetvédelemre motivál fiatalokat és felnőtteket egyaránt. A Performing Group egy fiatal, innovatív színházi társulat, amely konvencióktól mentes témákat dolgoz fel, szokatlan színházi eszközökkel.

trashedy.JPGTRASHedy

Április 28. péntek     19.00   SZÁLKÁK
(Feledy Project – Magyarország)

A Szálkák, Pilinszky János azonos című kötete inspirálta előadás, rólunk, emberekről szól. „Azt szeretném megmutatni, hogy a 21. században nekem mit üzen Pilinszky szellemisége” – mondta el Feledi János, rendező. A Feledi Project célja, hogy sajátos formanyelven hozzon létre minőségi produkciókat, magasan kvalifikált művészekkel.

Játékszín:

Április 25. kedd        20.30   MOVING OUT
(Anna Piotrowska – Lengyelország)

Az improvizációkra épülő moving out című előadás kifejezetten a Horizont Fesztivál számára készül, az ősbemutatót a fesztivál nyitónapján láthatja majd a közönség. Anna Piotrowska koreográfus, rendező, tanár és előadó a varsói „mufmi” dance theatre igazgatójaként több mint negyven alkotást hozott létre 1995 óta.

Április 26. szerda      10.00   14.00   JAPANESE GARDEN
(Compagnia TPO – Olaszország)
Interaktív tánc- és színházi előadás gyerekeknek

A japánkert csupa meglepetés. Ügyesnek kell lennie annak, aki a gyorsan mozgó lótuszlevélen akar maradni! A gyerekek felfedezhetik a teret, a megjelenő képek, a megszólaló hangok logikáját.  Az olasz TPO Európa egyik legeredetibb gyerekszínházi társulata. A ccc, children cheering carpet (gyermekvidító szőnyeg), az a technológia, amelyre ez az interaktív előadás is épül.

japankert.JPGJapanese Garden

Április 27. csütörtök 19.00   Dr.
(Trojka Színházi Társulás – Magyarország)

Életünk egyharmadát töltjük alvással. Az álmodásnál nincs is közvetlenebb élményünk és találkozásunk a tudatalattinkkal. A Trojka Színházi Társulás álomszínháza Kafka: Egy falusi orvos című novella átiratából készült.

Április 29. szombat   19:00   HARLEQUINADE
(Miskolci Balett Bemutató előadás – Magyarország)

A commedia dell’arte, a klasszikus balett, a pantomim és a bohócszámok tradíciójából készült előadás a tánc és a színház között keresi az átjárás lehetőségeit. A számos díjjal elismert Gergye Krisztián először rendez önálló előadást a Miskolci Nemzeti Színházban, a Miskolci Balett tagjaival.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása