Belekóstolni Japánba – Esumi és Asao

A különleges zenei hangzásokkal létrejövő előadás alkotói nem reprodukálni akarják a japán hagyományokat, hanem magyarként befogadni és közvetíteni.

Az Acsai Roland nó drámája alapján született Esumi és Asao című előadás kísérletet tesz arra, hogy a japán hagyományokat miként vagyunk képesek magyarként befogadni, újraértelmezni és saját színházi nyelvezetünkön keresztül kifejezni. A Ziggurat Project tagjai nem reprodukálni szeretnék a keleti világ hagyományait, hanem az elsajátított ismeretekkel dolgozva, az előadók ezen tapasztalataiból leszűrt belső élményein alapuló előadás létrehozását tűzték ki célul.​

arc.JPG
A zenei koncepció egy olyan hangzásvilág kialakítása, melyben a hagyományos japán zene a magyar népzenével és klasszikus zenével együttműködve születik meg, tanulmányozva és figyelembe véve az ázsiai valamint az európai kulturális hátterét. A zenei kifejezés eszköze és módja a mű dramaturgiájához kapcsolódva és az előzetes kutatások ismereteinek tükrében, egy kötött összhangzattani és formatani rendszerben való rögtönzött komponálásban valósul meg. A japán zene nó színházban elfoglalt szerepéhez és zenei narratívájához hasonlóan - a tánc koreográfiájának tartalmi elemeihez kötődve - egy erőteljes, feszültségkeltő, a keleti értelemben elgondolt „idő megdermedését” megidéző, katartikus zenei atmoszféra létrehozása a cél.

Az előadás szereplői Kovács Emese, Kalmár Ákos, Munkácsi Ádám és Porteleki Áron. Rendező-koreográfusa Kalmár Ákos.

A produkciót zenei koncert követi, amelyen a Pseudoboms nevű formáció lép fel Mozes Zoltánnal és Ratkóczi Hubával, akik „industrial experiment dark bluest” fognak játszani kalimbával és „hegetárral”. Mózes és Ratkóczi e két estére, a tőlük megszokottól eltérő, új zenei formanyelvet dolgozott ki, melynek középpontjában az improvizáció, illetve kísérleti zenei eszközök létrehozása és használata áll. Az újszerű hangzásban ismerős elem lesz a rájuk jellemző, masszív dob gitár együtt játék.

pseudo.JPGPseudobombs

Az előadás az Artus „Arccal a halnak” elnevezésű programja keretén belül jött létre. A program célja, hogy pályakezdő alkotók számára segítséget nyújtson a művészi pályán való elinduláshoz. A benne résztvevők lehetőséget kapnak, hogy az Artus Stúdióban professzionális körülmények között mutatkozhassanak meg a szakmának és a közönségnek.

Az Esumi és Asao című előadás március 17-én és 18-én este 8 órai kezdettel látható az Artus Stúdióban.

(Forrás: Artus)

süti beállítások módosítása