„Ha nincs Jordán Tamás, akkor nincs ez a társulat sem”

Hogyan látja a szombathelyi színház helyzetét egy szombathelyi színész? Mertz Tiborral beszélgetett a 7színvilág riportere.

A szombathelyi közgyűlés korábban nem támogatta a színházat alapító és jelenleg is vezető Jordán Tamás pályázatát a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára. Mivel szeptemberben lejár Jordán mandátuma, ezért  a testületnek vagy új pályázat kiírásáról vagy a jelenlegi vezető mandátumának átmeneti idejű meghosszabbításáról kell mihamarabb döntenie. Erre vélhetően a március 27-ei önkormányzati ülésen kerül sor. (A témába vágó cikkeink itt olvashatók.) Mertz Tibor arról mesélt, hogyan fogadta a döntést a társulat és milyen következményei lehetnek mindennek a színház következő évadjára nézve.

mertz.jpgMertz Tibor (fotó: Stekovics Gáspár)

Mertz Tibort letaglózta a szombathelyi közgyűlés döntése. „De hát, ha van egy ilyen – nyilván párt ukáz – akkor azt teljesíteni akarják, és lealacsonyodnak pártkatonává ahelyett, hogy a kultúra lovagjai lennének” – értelmezi a pályázat elutasítását a színművész. Mint elmondja, már a döntés előtt érezhető volt a későbbi történéseknek valamiféle előszele: „elindult a képviselőtestületben némi suttogó propaganda, ami neheztelő kijelentésekben nyilvánult meg Jordán Tamás felé. Ami az ülésen is elhangzott: gyalázkodások és hamis vádaskodások”.

Amikor megtudtuk a döntés eredményét, akkor itt síró, zokogó emberek voltak először, mert azt hittük, hogy mindennek vége” – meséli Mertz Tibor, aki szerint a döntés nem csupán az igazgató személyéről szól, hanem egy Jordán Tamás által létrehozott alkotóműhelyről és alkotói egzisztenciákról. „Ha nincs Jordán Tamás, akkor nincs ez a társulat sem” – fogalmaz a színművész.

otodik_pecset_sandor_katalin.jpgMi azért vagyunk itt, mert Jordán Tamás ilyen színházat csinált. Tegnap azt mondtam mindenkinek, hogy „Na, kezdek csomagolni!” - és ezzel nem vagyok egyedül. Még lejátsszuk azt a pár előadást, lesz még két bemutatónk is és búcsú!” – fogalmaz a helyzetről. „De azért már hallottuk, hogy talán nem eszik annyira forrón a kását” - teszi hozzá reménykedve.

Egy nagyon egyszerű kérdés volt föltéve: van egy érvényes pályázat, nem mellesleg azé, aki tíz éve csinálja ezt a színházat, aki alapította, aki jól vezeti. És ha ehhez képest nincsen másik pályázat, akkor miért nem kapja meg Jordán Tamás a színházat?” – értetlenkedik a szombathelyi társulat színésze, hozzátéve, hogy így képviselők és jogászok kezébe kerül az eredendően színházszakmai döntés.

Mivel az évadszerződéseket április végéig kell megkötni, ezzel a bizonytalan helyzettel az egész következő évad veszélybe került. Ezzel kapcsolatban Mertz Tibor világossá teszi, ha nem írják alá a szerződéseket, akkor sem a még szeptemberig a színházat vezető Jordán Tamás, sem az esetleges új igazgató nem tud évadot prezentálni. „Most Jordán Tamásnak terveznie kéne, le kellene ülnie a rendezőkkel, és megbeszélni, hogy melyik darabot kivel akarja megcsinálni. De a rendezők hogy mondhatnának bármit is, ha nincs színházad?

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása