Elbúcsúztak a szomszédok

Véget ért a Cirkuszi szomszédolás a Fővárosi Nagycirkuszban, de megalakult a Közép-Európai Cirkuszművészeti Egyesület.

Egymástól tanulni és egymást tisztelni – ezzel a kettős szándékokkal hirdette meg a Fővárosi Nagycirkusz 2017 első műsorát, a Cirkuszi szomszédolást. A benne szereplő artisták nyolc környező, illetve V4-es országból érkeztek Budapestre. A nézők betekintést nyerhettek Csehország, Lengyelország, Szerbia, Ausztria, Horvátország, Románia, Ukrajna, Szlovákia és – a fiatal zsonglőr, Veres Henrik valamint a nemzetközi hírű Rippel Brothers segítségével – Magyarország cirkuszművészetébe. 

cirk_1.JPGFotók forrása: Fővárosi Nagycirkusz

A Cirkuszi szomszédolás két hónapja alatt arra kérték a nézőiket, írjanak a műsor során megélt személyes benyomásaikról, élményeikről a falaikra, oszlopaikra kiragasztott színes cédulákra. Több, mint tizenhárom ezren üzentek a Fővárosi Nagycirkusznak.

A Fővárosi Nagycirkusz meglátása szerint mind elhelyezkedésünk, mind cirkuszművészeti hagyományaink rangja arra sarkallja őket, hogy összefogják a régió cirkuszművészetét. Ennek szellemében épül néhány év múlva Budapesten egy Közép-Európai Cirkuszművészeti Központ.

cirk_2.JPG


Megalakult a Közép-Európai Cirkuszművészeti Egyesület

Március 19-én, a búcsúelőadást követően a műsor nemzetközi fellépői és a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai megalakították a Közép-Európai Cirkuszművészeti Egyesületet azzal a céllal, hogy a szervezet összefogja és megismertesse egymással a régió művészeit, és együttesen tudjanak fellépni, gondolatokat megfogalmazni cirkuszművészeti kérdésekben.

A Fővárosi Nagycirkusz úgy tartja, ez a kezdeményezés azt mutatja, hogy a cirkuszszakma elfogadja Magyarországnak a cirkuszművészetben betöltött közép-európai régiós vezető szerepét.  Véleményük szerint a magyar cirkuszművészet szakmai múltja, egyéni és csoportos artisták,  artista dinasztiák sok évtizedes munkája és sikere alapozta meg e döntést.

cirk_3.JPG

Az egyesület folyamatosan várja a jelentkezőket: egyéni művészeket, háttérszakmai dolgozókat, cirkusztámogatókat. A tagsági díj egy euró egy évre.  Az alapszabály értelmében cirkuszi társulatok, intézmények, csoportok számára lehetőség van támogató tagság létesítésére évi száz vagy akár háromezer eurós tagdíj befizetése mellett.  

Az egyesület bírósági bejegyzése folyamatban van, annak előrehaladásáról a Fővárosi Nagycirkusz tájékoztatja a közvéleményt.  Az alapszabály, a jelentkezési lap és a belépési nyilatkozat letölthető a Fővárosi Nagycirkusz honlapjáról.

(Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

süti beállítások módosítása