Hajdu Szabolcs vidék felé „nyújtja a csápjait”

Legújabb rendezése, a Kálmán nap  bizonyos értelemben az Ernelláék Farkaséknál folytatása lesz.

Új bemutatója kapcsán a Fideliónak és nekünk is mesélt az előadások létrejöttéről, távlati terveiről és magáról az előadásról is.

Hajdu Szabolcs film- és színházi rendező, színész a Látókép Ensemble nevű formáció keretei között hozza létre filmjeit és színpadi előadásait. „Filmes és színházi alkotóközösségként működünk évek óta, egy elég laza szisztémában, Látókép Ensemble néven jelenünk meg, amit azért választottunk, mert a csapat nagy része, akikkel a kezdetektől együtt dolgozunk, debreceni kötődésű, és ahogy a vonat elhagyja a várost a Hortobágy, tehát nyugat felé, az első megálló neve az, hogy Látókép. Természetesen van egy közös értékrend, ami meghatározza az egészet, de az emberek szabadon ki-be járnak, és a filmekben, színházi előadásainkban más társulatok prominens művészei is játszanak” – mesélt a közös munkáról Hajdu Szabolcs a Fideliónak adott interjújában.

haj_kaszas_tamas_divany_hu.jpg                 Fotók: Kaszás Tamás / Dívány.hu

Az eddig Budapestre koncentráló alkotócsapat Debrecenben mutatja be legújabb színházi előadását. „Évek óta próbáljuk a csápjainkat kinyújtani a vidék felé is, de most ebbe nagyobb energiákat fektetünk. A most készülő előadásunknak Debrecenben tartjuk a bemutatóját, azt követően pedig Szegedre visszük, és csak ezután érkezik a fővárosba, ahol több helyszínen is játsszuk. Különben az Ernelláék taposta ki ezt az utat, már ott megfogalmazódott bennünk, hogy létre kéne hozni egy vidéki hálózatot is, belakni ezeket a tereket, és elindítani a cirkulációt a különböző helyszínek között” – mondta el Hajdu Szabolcs a folyamatról.

A Kálmán nap a párkapcsolatoknak azt a szakaszát bontja ki, amikor hosszú évek után a kapcsolat tagjai elkezdik egymást, magukat és ezen keresztül az életet is unni. „A furcsa az, hogy ez olyan életkorban jön elő, amikor még – remélhetőleg – elég sok van hátra az életből. Az ember elgondolkodik, hogy mi lesz azután. A felvetés persze nagyon kellemetlen, pedig egy adott ponton valószínűleg sokaknál jelentkezik ez az életükben, csak nem merik kimondani. Ezt igyekszünk kibontani az előadásban, de nyakig benne vagyunk, és nem látom tisztán, hogy miről szól pontosan, úgyhogy ne kérje számon senki, ha a végén valami teljesen másról fog szólni”.

haj_2.jpg

A Fideliónak azt is elmondta, hogy most is hasonlóan dolgoznak, mint tették ezt akár az Ernelláék Farkaséknál esetén. „Most is a színészekre találtuk ki az egészet. Sokat beszélgettünk ezekről a témákról, amiből később megírtam a szöveget. Most azt látom, hogy ennek talán valamivel hosszabb lesz a kifutása, mint az Ernelláéknak, egy-egy előadás kezdetben csak stádiumokat jelöl majd, mintha egy részletét látnánk az egésznek. Ha lehet azt mondani, hogy az Ernelláék szerény vállalkozás volt, akkor ez még szerényebb, még egyszerűbb lesz.

Hajdu Szabolcs kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a bemutató csúszásának az az oka, hogy nem kalkuláltak az Ernelláék Farkaséknál filmverziójának ilyen mértékű sikerére. Mivel nem áll mögöttük semmilyen produkciós iroda, így mindent önmaguk csinálnak, és amikor kiderült, hogy a film Karlovy Varyba utazik, le kellett állni a próbákkal, „mindent el kellett dobniuk”. Az ezt követő lakásvetítések, amelyből több, mint nyolcvan alkalmat csináltak végig, majd a film mozi forgalmazása tolta még tovább a Kálmán nap elkészültét.

haj_3.jpg

Arra a kérdésünkre, hogyan áll az előadás most, két nappal a debreceni bemutató előtt, Hajdu Szabolcs elmondta, hogy miként az Ernelléák, úgy a Kálmán nap is előadásról előadásra fog alakulni. Végső állapotát Hajdu meglátása szerint nyáron, a Bánkitó Fesztiválon érheti el. Ahol nem csak ezt az előadást fogják játszani, de az Ernelláékat is. Emellett az Ernelláék filmváltozata és Hajdu Szabolcs Tamara című filmje is látható lesz.

Hajdu Szabolcs elmondta, hogy ez a három munka egyetlen nagy ívet húz, mivel a témák is egy tőről, két ember kapcsolatából fakadnak és a benne szerepelő színészek is ugyanazok.

A Kálmán nap először március 24-én, majd 25-én látható Debrecenben a Páholy Lakásszínházban, ezt követően Szegeden, a REÖK-ben játsszák március 29-én két alkalommal is. Budapesten a B32 Kultúrtérben találkozhatunk vele április 2-án.

A Fidelión megjelent interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása