Három napra idén nyáron is fénybe öltözik a pécsi belváros

Június 30. és július 2. között immár második alkalommal rendezik meg Pécsen a Zsolnay Fényfesztivált.

A szervezők ígérete szerint a rendezvényen fényfestő csapatok keltenek életre több mint tízezer négyzetméternyi vetített felületet, spanyol légtornászok érkeznek egy álomszerű produkcióval a város főterére és a Székesegyház monumentális homlokzatán újra mapping alkotások nemzetközi, pénzdíjas versenye várható. Emellett egyéb kulturális programok – koncertek, színházak, újcirkuszi előadások – várják az érdeklődőket.

A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig egészen a tavalyi esztendőig nem találkozhatott vele a közönség.

feny_feny_utja.JPGA Fény Útja - a tavalyi rendezvény egyik pillanata

A második pécsi Zsolnay Fényfesztivál egy olyan háromnapos rendezvényre készül, melyben még karakteresebben jelennek meg az előző fesztivál legizgalmasabb elemei, a huszonegyedik századi fényművészet különböző ágai, az utcaművészetek, színház, zene és újcirkusz. A szervezők ígérete szerint az idei fesztivál nagy hangsúlyt fektet továbbá a művészet, a technológia és a tudomány hármasának integrált megjelenítésére, valamint a mesterséges fényalkotások mellett feltűnnek majd a természetes napfényt alkalmazó művészeti projektek is.

A fesztivál nyitókoncertjének a Kodály Központ ad otthont. Az elektronikus zene világából érkező angol előadó, Emika tavaly készült, Melanfonie című albumát a MÁV Szimfonikusokkal közösen viszi színpadra, a látványért Bordos László Zsolt, neves 3D mapping művész felel. Az ingyenes, szabadtéri elemekből építkező rendezvénynek ez lesz az egyetlen fizetős programja.

feny_pat_thomas.JPGPat Thomas

A koncertet követően látványos fényfelvonulás veszi kezdetét, a kellékek a közönség bevonásával készülnek, akik fényjelmezekbe öltöznek, fényjárgányokra szállnak, hogy minél többen aktív résztvevői, alkotói legyenek a fényünnepnek.

A város főtere ad újra helyszínt egy álomszerű újcirkuszi előadásnak, amely ezúttal Spanyolországból érkezik, a Voala Station légtornászainak egy 70 tonnás daru segít majd az égbe emelkedni. A Székesegyház épülete idén is különleges élményt kínál a nemzetközi 3D mapping versenynek köszönhetően, melyért a nemzetközileg is ismert Kiégő Izzók csapata felel. Az alkotógárda egy gigantikus fényinstallációval is készül; mellettük egy másik neves magyar fényművész, Vicsek Viktor legújabb alkotásával most először mutatkozik be a fesztivál közönségének. Mindhárom este ráérősen korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő Fény Útján.

feny_voala_station.JPGA Voala Station légtornászai

A nyitókoncert után olyan előadók lesznek láthatóak a szabadtéri színpadon, mint az Óperentzia zenekarral fellépő Lajkó Félix, a Japánból érkező Matsumoto Zoku, a Kwashibu Area Band élén fellép a ghánai Pat Thomas, akit a hetvenes évek óta „Afrika arany hangjaként” emleget a közönség és a világzenei szaksajtó. Utcazenészként tűnnek fel a legnevesebb pécsi könnyűzenei előadók, és visszatérő vendégként üdvözölhetjük a tavalyi fesztivál egyik legnagyobb sikerét produkáló közönség kedvencet, az olasz Fantomatik Orchestrat is.

A koncertek mellett újcirkuszi, tüzes és színházi produkciók népesítik be Pécs mediterrán hangulatú utcáit és tereit. A Baleár-szigetekről érkező Circ Bover díjnyertes előadásában hatméteres bambuszrudakból épül különleges mozgó díszlet, a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára pedig a Sienta La Cabeza barcelonai fodrászai fognak világító hajkölteményeket alkotni.

(Forrás:zsolnayfenyfesztival.hu)

süti beállítások módosítása