Kulisszatitkok - Most megtudhatjuk, milyen is a színház

A Díszítők című darab ősbemutatója a színházi háttérmunkások világát tárja elénk a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a B32 Kulturtér színháztermében.

Az alkotók egyfajta nézői beavatásnak tartják az előadást, meglátásuk szerint a benne látottak a közönség számára a ráismerés élményét fogják adni. A Zichy Szín-Műhely előadásához a darabot a szerző, Csikós Attila írta és Dolmány Attila állítja színpadra. Elsőként  március 31-én este 7 órától látható.

diszit.jpgA díszítők bezárva

Dolmány Attila rendező szerint a mű színpadra állítása egyszerre adhat lehetséges válaszokat a színházról, a mai életünkről s önmagunkról feltett kérdésekre. „Csikós Attila darabja úgy adja paraboláját jelen világunk égető sorskérdéseinek, hogy közben elvezeti a nézőt egy sokszor irigyelt, csillogó világ sosem látható bugyraiba. A Díszítők című előadásban adott hat ember, akinek munkája van. Öt színházi díszítő és egy öltöztető, akikre az előadás kezdetekor rázáródik a szobájuk ajtaja. A nézők már elfoglalták a helyüket, az ügyelő kezdésre hívja a színészeket. És ez a hat ember, egy bezárt szobában küzd az életben maradásért, miközben a színpadon kezdődne az előadás… – adott ízelítőt a tartalomból a rendező.

dolmany.JPG     (Dolmány Attila rendező az előadás díszletében)

A Díszítők érzékletesen tárja elénk a színházi háttérmunkások életét, sorsát, létkérdéseket feszegető mindennapos vitáit, miközben mindannyiunk „bezártságát”, modern sorsunkban való röghöz kötöttséget is érzékelteti” – mondta Csikós Attila. Az író, publicista, dramaturg szerint a darab a XXI. századi ember alapvető dilemmájára, a mi szükség van rám kérdésére keresi a választ. „Hol realisztikus, hol groteszk párbeszédekben és jelenetekben keressük a választ arra a fontos kérdésre, hogy mit üzenhet ma a színház, mi ennek a művészeti ágnak a feladata mai világunkban? Milyen a világunk, amiben a színház még működik?” – tette hozzá Csikós Attila.

Dolmány Attila - aki korábban a Budapesti Kamaraszínház színművésze volt, jelenleg a Vígszínház és a Játékszín vendégművésze – nem először rendez előadást. A darabban fellép Fehér Tibor, a Nemzeti Színház társulatának tagja, Karácsonyi Zoltán, a Vígszínház művésze, akit a Budapesti Kamaraszínházból, a Játékszínből valamint a Karinthy Színházból is ismerhet a publikum. Láthatjuk Tarján Pétert, aki a Szegedi Nemzeti Színházban, majd hosszú évekig az Arany János Színházban (Új Színház) játszott, évek óta pedig elsősorban szinkronizál. Szentirmai Zsolt a Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, valamint a Madách Színház tagja mellett, a vidéki teátrumokból és független előadásokból ismert Gerner Csaba is játszik a kulisszatitkokat bemutató Díszítőkben. Az egyetlen hölgy szereplőt pedig a Szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház és a Játékszín művésze Erdélyi Tímea alakítja, akit a Barátok közt Tildájaként ismert meg az ország.

Az előadás a március 31-ei bemutatót követően április 7-én is látható a B32 Kultúrtérben, mindkét alkalommal este 7 órai kezdéssel,

(Forrás: B32 Galéria és Kultúrtér)

süti beállítások módosítása