Igazi trash-musical Miskolcon

Don Quijote történetét La Mancha lovagja címmel musicalként állítják színpadra a Miskolci Nemzeti Színházban, Harsányi Attila címszereplésével.

Noha a búsképű, álmodozó lovag története mindig is népszerű volt a hazai színházak számára, úgy tűnik, mostanában még a szokottnál is időszerűbbnek érzik a színházi alkotók a színpadra állítását. Legyen szó akár Cervantes verses elbeszéléséről, amelynek különböző feldolgozásait 2015-ben a Szkénében, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban és a Nemzeti Színházban is bemutatták, akár a történet musical változatáról, amelynek a premierje a miskolci előadással egy napon van Egerben.  

don_1.JPGFotók: Gálos Mihály Samu

A Szent Inkvizíció börtönébe új rabot hoznak. Neve Miguel de Cervantes, foglalkozása író, színész és adószedő. Amíg a fogoly kihallgatásra vár, cellatársai – rablók, gyilkosok, kurvák – elkobozzák kéziratait és saját rögtönítélő bíróságuk elé állítják. Hogy meggyőzze őket ártatlanságáról, Cervantes előad egy történetet, és a színjátékba a börtönlakókat is bevonja. A mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik – olvasható az előadás színlapján.

"El lehet mesélni ezt a történetet nagyon cukrosan is, de mi a történet igaz magját keressük: esendő, gyarló embereket látunk, akik kétségbeesetten keresik a boldogulásukat, akárcsak mi magunk. Mi is sokszor érezzük magunkat kiszolgáltatva, rabszolgasorba kényszerítettnek. Ezeket a nehézségeket csak hittel tudjuk áttörni. Akármilyen nehéz az élet, érdemes hinni és távlatokban gondolkodni. Ezt egész Európával Don Quijote figurája tanította meg, ezért ennyire jelentős Cervantes története" – mondta el az előadásról a rendező, Keszég László.

don_4.JPG

Az előadás látványvilágával kapcsolatban azt is elmondta, hogy az alapkoncepció egy olyan közösség életterének megmutatása, akik egy alsó világban, valahol a föld alatt élnek, egy inkvizíciós börtönben. "A börtönben fellelhető kopott holmik, szeméthalmok válnak jelmezzé, díszletté, kellékké, így olyan tárgyakból állnak össze a ruhák is, amelyek alapvetően nem ezt a célt szolgálnák: mint a cipőkből készült vért, vagy a konyharuhákból kialakított szoknya. De a színpadon megjelenő ló, vagy a szamár is szemétből lett összerakva."

"A világot igazából a Don Quijoték mozgatják. Aki bár meghal, az álma átragad azokra, akiket részesévé tett a történetének, és remélhetőleg a nézőkre is. Fontos, hogy merjünk nagyot álmodni, merjünk az álmainkból élni, hiszen csak így lehetünk szabadok és boldogok" – vallja a szerepe kapcsán Harsányi Attila.

Dale Wassermann és Mitch Leigh musicalje Keszég László rendezésében és Cser Ádám, valamint Philippe de Chalendar vezényletével látható Miskolcon. Az előadásban Don Quijotét Harsányi Attila, hű csatlósát, Sanchót Lajos András, örök szerelmét, Dulcineát Varga Andrea alakítja. Játszópartnereik többek között Rózsa Krisztián, Fandl Ferenc, Kincses Károly, Farkas Sándor és Orth Éva lesznek. Az előadásban a teátrum zenekara, énekkara és a Miskolci Balett tagjai is közreműködnek.

don_3.JPG

Az előadás díszlettervét Árvai György, jelmezterveit Szűcs Edit jegyzi, dramaturgként Ari-Nagy Barbara, koreográfusként Gergye Krisztián segíti a rendező munkáját.

A La Mancha lovagjának premierje ma este 7 órától lesz a Miskolci Nemzeti Színház nagyszínpadán. Ezután március 25-én, 29-én és 30-án, illetve áprilisban tizenegy alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása