Elhunyt Csendes László

Március 20-án váratlanul elhunyt Csendes László színművész, a Gárdonyi Géza Színház alapító és örökös tagja.

Pályáját 1962-ben a Komáromi Magyar Területi Színházban kezdte, majd a nyolcvanas évek elejéig a Kassai Thália Színház tagja volt, ahol Dériné-díjjal tüntették ki. Négy évet töltött a kecskeméti Katona József Színháznál, valamint a debreceni Csokonai Színháznál. Egerbe Gali László felkérésére ment, alapítótagja volt az önálló társulatnak. 1997-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, sikeres alakításaiért itt kapott Jászai-díjat.

csendes_a_jatekos.jpgCsendes László A játékos előadásában

Zenés vagy prózai szerepeit, sikereit nehéz lenne felsorolni, hiszen a pályán töltött négy évtized alatt játszott klasszikus- és kísérleti darabban, rendezett. Egerben Sütő András: Énekes madár és az Egy lócsiszár virágvasárnapja című évadnyitó előadásokban tűnt fel. Emlékezetes alakításai voltak Miller: Két hétfő emléke, Henry Higginsként Shaw: Pygmalionjában vagy Vörösmarty Csongoraként. Sokan emlékezhetnek a Kaviár és lencse vagy Örkény: Tóték című művében játszott főszerepeire.

Többször hívták vendégművészként Budapestre, szívesen emlékezett a Vígszínházban Rostand: Cyranojára és a Budapesti Nemzeti Színház Németh László: Villámfénynél című előadására. Játszotta Shakespeare: III. Richárd címszerepét. Sík Ferenc-díjat kapott a Ratkó József: Segítsd a királyt! főszerepéért. Egerbe Williams: Macska a forró bádogtetőn című darabjának Apa-szerepéért hívták vissza. Az egri közönség láthatta Brecht-Weil: Koldusoperájában, Dés-Nemes: Valahol Európában, Marquez: Száz év magány, Vajda Katalin-Fábri Péter: Anconai szerelmesek, Sarkadi: Elveszett paradicsom, vagy Alan Jay Lerner-Frederick Loewe: My Fair Lady című darabjaiban. Több mint húsz filmet forgatott.

Színészi hitvallása, hogy a színpadi játéknak mindig hitelesnek és igaznak kell lennie. Ahogy Shakespeare fogalmazta meg: „A szenvedély valódi zuhataga, szélvész és forgószelek közepette is bizonyos vérmérsékletre kell törekedned, ami annak simaságot adjon”. Shakespeare-től meg lehet tanulni a színjátszás csínját-bínját, de van egy plusz, amit még elmagyarázni sem lehet – mondta egyszer egy interjúban. 

Szeptember 21-én lett volna 73 éves.

(Forrás: Gárdonyi Gáza Színház)

süti beállítások módosítása