Bűn-e azt szeretni, akit nem szabad?

Racine Phaedra című drámáját mutatja be a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, Albu István rendezésében.

Mi történik velünk, ha napfényre kerülnek érzéseink? Ha be kell vallani, el kell ismerni, ami ott dobog a torkunkban? Leginkább talán ettől félünk. Félni szoktunk. Félünk törékenynek lenni, félünk felvállalni azt, ami ugyan tiltott, de ennek ellenére emberi – olvasható az előadás színlapján.

phaed.JPGPhaedra (fotók: Jakab Lóránt)

Phaedra az egyik legnagyobb görög hérosz, Thészeusz asszonya. Nő. Azaz feleség, ember, érző lény egy olyan világban, ahol a lányokat rabolni szokták, hajóval szöktetni őket a szigetvilágon át, s ha a szerelem lángja alábbhagy, hát csendben magukra hagyni egy palota hideg falai között. A régi szerelem emlékét ilyenkor leginkább csak apró hőspalánták őrzik: egy fiú, akinek nevétől még nem visszhangzik a föld, de akinek szívébe oltva ott él a példakép: a hős apa sorsa, kalandos élete, magasztos cselekedetei.

Látszólag nyugodt világ ez: minden egyensúlyban. A vad, sziklás tájakat rettenthetetlen hősök tisztítják meg a veszélyektől, a kikötőkben pedig hűséges asszonyok várják férjeiket. Phaedra azonban szeret. És már nem Thészeuszt, aki hét tengeren át szöktette őt egykor: szívébe más férfi arcát csempészte a szerelem kíméletlen istene.

phaed_2.JPG

Az előadásban Moșu Norbert-László játssza Theseust, Vajda Gyöngyvér alakítja Phaedrát és Faragó Zénó formálja meg Hippolytost.

A Phaedra bemutatója március 31-én, péntek este 7 órától lesz, majd ezt követően az előadás április 2-án és 7-én is megtekinthető Gyergyószentmiklóson, mindkét alkalommal este 7 órától.

(Forrás: Figura Stúdió Színház)

süti beállítások módosítása