Csomós Mari a Nemzet Színésze

Berek Kati halálát követően a nemzet színészei tegnap választották maguk közé a Radnóti Színház színművészét.  

A Nemzet Színésze választás zártkörű esemény, melyen csak a tizenegy színművész vesz részt. Almási Éva, Molnár Piroska, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Tordy Géza és Király Levente a Nemzeti Színház igazgatói irodájában tanácskoztak, míg Törőcsik Mari, Máthé Erzsi, Cserhalmi György, Szacsvay László és Andorai Péter telefonon keresztül kapcsolódtak be a választásba.

Csomós Mari sorrendben a harmincadik. aki a címet viselheti. A Nemzet Színésze az a magyar színművész lehet, aki a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket ért el, betöltötte a 62. életévét és 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forintos juttatásban.

csomos.jpg

Csomós Mari Kossuth-díjas és Jászai Mari díjas magyar színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 1961–1965 között végzett Simon Zsuzsa osztályában a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Friss diplomásként Veszprémbe szerződött, ahol 1968-ig volt tag.  1968–1971 között a kecskeméti Katona József Színház, 1971–1978 között a Szolnoki Szigligeti Színház, 1978 és 1983 között pedig a Nemzeti Színház tagja. 1983–ban a Katona József Színház alapító tagjainak egyike, 1994-ig tagja. 1994-től az Új Színházban szerepelt 1997-ig, azóta a Radnóti Miklós Színház tagja.

A cím friss viselője az MTI-nek adott nyilatkozatában pályája fontos darabjai közül kiemelte G.B. Shaw Szent Johannáját, García Lorca Yermáját és Shakespeare A makrancos hölgyét, amelyekben a szolnoki Szigligeti Színházban szerepelt, a budapesti Katona József Színházban töltött időszakból Füst Milán Boldogtalanok című drámáját, amelyben Gobbi Hildával és Sinkó Lászlóval játszott, valamint A menekülés című darabot, amelyben Cserhalmi Györggyel dolgozott.

csomos_mari_macskajatek.jpg                                 Pogány Judittal a Macskajátékban

Az Új Színház-beli évekből Csehov Ivanovját, Lorca Vérnászát, Szép Ernő Patikáját, Vörösmarty Csongor és Tündéjéből Mirigy szerepét idézte fel, a Radnóti Színházban eltöltött két évtizedből többek között Albee Nem félünk a farkastól című művét, valamint McDonagh A kripli című darabját emelte ki.

Csomós Mari jelenleg Dosztojevszkij A játékos című művében próbál. A nagymama figuráját játssza, amelyet egykor Gobbi Hilda alakított a Katona József Színházban, és amelyet nehéz szerepnek érez. A Radnóti Színházban jelenleg Wajdi Mouawad Futótűz című darabjában és a Lear királyban láthatja a közönség, az Örkény Színházban a Macskajátékban, a Rózsavölgyi Szalonban az Előttem az élet című előadásban játszik.

(Forrás: Nemzeti Színház, MTI)

süti beállítások módosítása