Jordán Tamás marad egy évig a szombathelyi színház igazgatója

Jordán Tamás: „Rengeteg politikai csatározásban volt már részem, állni kell a sarat.”

Egy évvel meghosszabbították a jelenlegi igazgató kinevezését és újabb pályázatot írtak ki a teátrum vezetésére további nem egész két és fél évre.

Az eredeti menetrend szerint a március 2-ai közgyűlésen kellett volna dönteni Jordán Tamás kinevezéséről további öt évre. Ez azonban akkor nem történt meg, a fideszes képviselők ugyanis nem támogatták a színházalapító igazgató pályázatát, a jobbikos Balassa Péter pedig nem szavazott, így nem volt meg a kinevezéshez szükséges többség.

jordan_portr_meszaros_zsolt.JPGFotók: Mészáros Zsolt

Még korábban ketten indultak a szombathelyi színház vezetői pozíciójáért, Jordán Tamás mellett Dér András film- és színházi rendező, operatőr adott be pályázatot. Jordán Tamás nyilvánosságra hozta a dolgozatát, Dér Andrásét pedig akarata ellenére kiszivárogtatta a nyugat.hu. Nem sokkal ezután Dér András visszavonta a dolgozatát. A visszavonás okaként akkor bizonyos „botrányos körülményeket” említett, később újságcikkek és másoktól származó nyilatkozatok arról szóltak, hogy mind Dér Andrást, mind a pályázatát támogató fiatal színházi alkotókat valakik megfenyegették.

Ezt az álláspontot képviselte többek között Eperjes Károly is, aki tagja volt annak a nyolctagú szakmai bizottságnak is, akik a pályázatokról – pontosabban ekkor már csupán egyetlen pályázatról, Jordán Tamás dolgozatáról – kellett volna véleményt alkotnia. Ezt nem tették meg: négyen a korábbi igazgató mellett, négyen – közöttük Eperjes Károly – ellene szavaztak. Dér András egy idő után megszólalt az ATV Egyenes beszéd című műsorában és elmondta, hogy ténylegesen sem őt, sem másokat nem fenyegetett meg senki, de úgy érezte, hogy „terelgetni próbálják olyan irányba, amerre ő nem menne”. Ennek részeként a színház jelenlegi színészei közül többen is elmondták neki egy-egy beszélgetésen, hogy nem szeretnének vele dolgozni, vagyis ha Jordán Tamásnak mennie kell, ők is elhagyják a színházat.(A témával kapcsolatos cikkeink itt olvashatók.)

jordan_meszaros_zsolt.JPG

Így jutottunk el a tegnapi közgyűlésig, ahol két döntés is született. Jordán Tamás igazgatói mandátumát meghosszabbították 2018. szeptember 30-áig és új vezetői pályázatot írtak ki 2018. október 1. és 2021. január 31. közötti időszakra. Egyetlen ellenszavazatot kapott Jordán Tamás, Koczka Tibor fideszes, kultúráért felelős alpolgármester voksolt nemmel. Ugyanő a közgyűlésen Jordán Tamás életkorával (74 éves – a szerk.) összefüggésben szemére vetette, hogy két Alföldi rendezés között még arra is van ideje, hogy elmenjen a Hír TV-be Kálmán Olgához. Jordán Tamás erre egy Esterházy idézettel válaszolt: „Bizonyos szint felett nem süllyedhetünk egy bizonyos szint alá”.

Jordán Tamás a nyugat.hunak a közgyűlés után adott interjújában elmondta, hogy örül a döntésnek, és így elkezdődhet a színészek szerződtetése a következő évadra (többen is jelezték közülük korábban, hogy amennyiben nem Jordán Tamás marad az igazgató, nem folytatják a munkájukat Szombathelyen – a szerk.). Újra fog pályázni, és reméli, hogy ezzel el tudja érni, hogy 2021. január 31-éig ő vezethesse tovább a színházat.

jordan_2_1.JPG

Koczka Tibor megjegyzésére is kitért az interjúban. „Nagyon sok minden fájt ebben a folyamatban, borzasztó igazságtalan és bizonyíthatóan törvénysértő dolgok történtek. Ezeken túlteszem magam, rengeteg politikai csatározásban volt már részem, állni kell a sarat. Ami most itt történt, azt pejoratívnak éreztem az alpolgármester úrtól, aki az életkoromat hozta fel, amire külön kitértem a pályázatomban, mert tudtam, hogy szóba kerül majd egy 74 éves embernél.

Azt írtam, hogy jó erőben érzem magam, és ha valami baj történik, ami akár 40 éves emberrel is megtörténhet, ha megvan a műsorterv, akkor a menedzsment el tudja kormányozni addig a színházat. Az alpolgármester úr ezt felhozta, és nem azt mondta, tud róla, hogy két előadás között be kellett vinni engem a kórházba, hanem azt, hogy én két előadás között elrohantam a tévéstúdióba.”

Vannak jobboldali nézők is, akik becsülik azt, ami itt zajlik, mert igazi műhelymunka van, és az ország szakmailag legjobb rendezői jönnek ide” – zárult az interjú.

A nyugat.hun megjelent interjú itt olvasható.

(Forrás: nyugat.hu, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása