Hajrá Eliza! – My Fair Lady Sopronban

Szolnoki Tiborral, Kisfaludy Zsófiával és Mikó Istvánnal állítják színpadra a közismert musicalt, Radó Denise rendezésében.

Radó Denise a soproni és a szolnoki színház koprodukciójának és együttműködésének köszönhetően egymás után másodszor állítja színpadra a My Fair Lady-t. Április 1-én a soproni Petőfi Színházban kerül bemutatásra a közismert musical. A rendező ígérete szerint a színészek személyisége, a stábok összetétele miatt biztos, hogy más lesz a soproni előadás, mint a szolnoki. Az előadás a darab alapüzenetei, szórakoztató jellege és látványos elemei mellett nem kerüli ki a férfi-nő örök és megfejthetetlen kapcsolatának egyes kérdéseit sem – tette hozzá.

my_4.JPGKisfaludy Zsófia a My Fair Lady előadásában (forrás: soproni Petőfi Színház)

Véleménye szerint nem szükséges maivá tenni, modernizálni ezt a darabot, mivel ez egy örök érvényű történet, amelynek a mondanivalója klasszikus keretek között is aktuális. „Nem értjük egymást, elbeszélünk a másik mellett, a fiatalok már egy olyan nyelvet beszélnek, amit lassan csak ők értenek, miközben sokak nem merik vállalni az érzelmeiket az emberi kapcsolataikban.

Radó Denise a történetet is összefoglalta: „Karinthy Frigyes is azt mondta, férfi és nő hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit. Ez is benne lesz persze az eladásban, miközben két jellemfejlődést is láthatunk. Eliza külsőleg, viselkedését tekintve látványos változási szakaszon megy keresztül. A néző drukkolhat neki, együttérezhet vele, mert látja sorsát, erőfeszítéseit, küzdelmét.

my_3.JPGSzolnoki Tibor és Kisfaludy Zsófia

Az igazi belső utat viszont Higginsnek kell bejárnia. A nagy tudású, önelégült, nagyképű nyelvésznek, akinek nincs érzelmi intelligenciája, nem tekint emberként a kísérleti alanyára. Ám, a teremtménye ezúttal az ő szívét is próbára teszi és a nézők már szinte kórusban mondanák neki: vedd már észre magad és őt!  Női rendezőként ezért ehhez nem is tehetnék hozzá mást, mint amit Higgins anyja is mond a darabban: Hajrá, Eliza!

A koprodukciónak köszönhetően Szolnoki Tibor életében először játszhatja el Higgins professzor szerepét, méghozzá két teátrumban. Szolnokon hármas szereposztásban, Sopronban váltótárs nélkül. „Egy, a saját rögeszméjébe zuhant, makacs, a világban vakon járó, öntelt férfit alakítok. Ahogy Michelangelo meglátja a márványtömbben a szobrot, úgy látja meg a közönséges, tanulatlan virágáruslányban a hercegnőt. Minden eszközzel, kegyetlen céltudatossággal kezdi faragni, tanítani a lányt. Érdekes, izgalmas, komoly feladat ez” - mondta el szerepéről Szolnoki Tibor. Úgy gondolja, hogy a G. B. Show Pygmalion című remekműve alapján készült musical rávilágít a tehetség és a tanulni vágyás csodájára.

my_2_szolnoki.JPGSzolnoki Tibor

Eliza Doolittle-t, a virágáruslányt Kisfaludy Zsófia alakítja. A fiatal színész és énekesnő több zenés produkcióban játszik, szerepelt a Madách Színházban, az Operettszínházban, a Győri Nemzeti Színházban, Békéscsabán és turnézott külföldön is. Sopronban először lép színpadra. „Vajon át tudjuk lépni saját korlátainkat, ki merjük-e mutatni érzelmeinket, miközben nem mindig értjük egymást? Megtalálhatjuk-e újra önmagunkat, amikor teljesen új emberré kell válunk? Hol a határ a tanulni akarás és a megfelelési kényszer között?” - mesélt Kisfaludy Zsófia saját szerepéről és az előadásról.

A XXI. század problémája, hogy az emberek elbújnak az internet, a közösségi média, az okostelefonok mögé. Amikor viszont szembe kell nézni egymással, megérteni a másikat, figyelni rá, akkor sokan nem tudják kifejezni az érzelmeiket, nem mernek konfrontálódni, önmagukat vállalni. Pedig, csak a saját magunk által épített korlátokat kellene átlépni és olyan bátornak lenni, mint Eliza” – foglalta össze, miért is lehet aktuális a klasszikus történet a mai kor számára.

Mikó István játssza Alfred P. Doolitle-t a soproni előadásban. A színész pályafutása során még nem találkozott ezzel a szereppel. Annak külön örül és szép ajándéknak tartja, hogy a soproni előadásban a lányát Kisfaludy Zsófia alakítja, akinek édesanyjával, Hűvösvölgyi Ildikóval a mai napig sokat játszik együtt. Nevetve jegyezte meg: gyakran férjet és feleséget alakítanak különböző darabokban.

my_1_miko.JPGMikó István

A további szerepekben Savanyu Gergely, Zsadon Andrea, Nagy Gábor, Horváth Zsuzsa, Szőcs Erika, Sárdy Zoltán, Major Zsolt, Farkas Tamás, Horváth László, Simon Andrea, Ács Tamás, Papp Attila és Kiss Noró látható.

A musical ismét feladatot ad majd a Sopron Balett tagjainak, a koreográfus ezúttal Sebestyén Csaba. A zenei vezető és karmester Oberfrank Péter, a díszlet- és jelmeztervező Csík György.

Az előadás az április 1-ei bemutatót követően áprilisban tizenkét, májusban további hét alkalommal látható a soproni Petőfi Színházban.

(Forrás: Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása