A független előadások legjava négy napon keresztül

A Trafó célja a dunaPart – független kortárs előadóművészeti szemlével, hogy megismertesse és helyzetbe hozza a függetleneket hazánkban és külföldön egyaránt.

Az idén november 29. és december 2. között megrendezésre kerülő rendezvény fő célja megismertetni a négy napra Magyarországra látogató szakemberekkel a 2015-ös rendezvény óta bemutatott magyar előadások legjavát a legkülönbözőbb műfajban (kortárs színház és tánc, cirkusz, bábszínház valamint egyéb innovatív, performatív műfajok), amelyet egy hattagú szakmai kuratórium válogat.

titkaink_meszaros_csaba.JPG        A Pintér Béla Társulat Titkaink előadása (fotó: Mészáros Csaba)

A neves programszervezőkből, fesztiváligazgatókból, menedzserekből és kritikusokból álló nemzetközi szakértő gárda a négynapos eseményen mintegy húsz produkciót is megnéz, délelőttönként pedig szakmai programokon, beszélgetéseken, találkozókon vesz részt.

A szervezők és a válogatók olyan előadásokat hívnak meg a programba, amelyek véleményük szerint a szűk szakmai és hazai környezetükből kiszakítva, nemzetközi színtéren is releváns és befogadható formával, továbbá tartalommal és üzenettel bírnak.

hinoki_domolky.JPGA korábbi években ez sikeresnek bizonyult, hiszen több külföldi turné is az előző dunaPartnak köszönhetően valósult meg: a Pintér Béla és Társulata háromhetes amerikai turnéra utazott, Rózsavölgyi Zsuzsa szintén háromhetes rezidens programon vett részt a Baryshnikov Arts Centerben, Mészáros Máté Hinoki című előadása Kortrijkban, a Nyúzzatok meg! című táncelőadás New Yorkban, a Hodworks holland és svájci turnén mutatkozott be, Boross Martin pedig Baltimore-ban újraalkotta Promenád című előadását. A megvalósult turnék mellett a vendégek több előadás kapcsán is tárgyalásokat kezdeményeztek.

                                   (Hinoki - fotó: Dömölky Dániel)

A közönség a pár nap alatt lenyomatot kap a mai független előadóművészeti szcénáról, a szakma magyar és nemzetközi képviselői a beszélgetéseken, találkozókon és az esti programokon pedig új, hosszú távú kapcsolatokat építhetnek ki a fellépő művészekkel, a hazai szervezőkkel, a befogadó színházak képviselőivel, továbbá folytatódhat a korábbi években megkezdett párbeszéd.

A különböző helyszíneken bemutatásra kerülő előadások nem csak az idelátogató külföldi szakembereknek szólnak. Az angol felirat és a szinkrontolmácsolás a Magyarországon élő külföldiek számára is elérhetővé és érthetővé teszi az előadásokat, a négynapos intenzív programsorozat pedig alkalmat kínál a budapestieknek és a fővároson kívül élőknek is, hogy pótolják azokat az előadásokat, amelyekről eddig lemaradtak.

A válogatás határideje a 2016/17-es évad vége, így a szemle programja a nyár folyamán lesz nyilvános. A művészeti program válogatói: Bálint Orsolya, Fuchs Lívia, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Százados László és Varga Anikó kritikusok.

duna_logo.JPG

A szervezők további célja a programmal az, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a kőszínházi kereteken kívül alkotó független színházi- és tánctársulatok is szerves részei a magyar és a nemzetközi művészeti életnek, egy olyan szelete kultúránknak, amelyet érdemes támogatni.

További információk a szemle honlapján találhatók.

(Forrás: dunaPart)

süti beállítások módosítása