Prométheusz – Antik görög és középkori japán kísérlet a MU Színházban

Láz. Nó. Mítosz. A Kulcsár Noémi Tellabor új bemutatóját több kultúra ihleti – új Prométheusz adaptációjuk így keres kapcsolódási pontokat a régmúlt és a jelen között.

Az alkotók ígérete szerint a Prométheusz-mítosz új adaptációjában találkozik az antik görög mítosz, az emberiségnek reményt és tüzet adó titán szenvedéstörténete a középkori japán nó-játék misztikumával, valamint egy látlelettel a világ mai állapotáról, amely kritikus hangvételű, mégis reményteli. A prózai, zenés és táncszínházi elemeket vegyítő előadásban az ember legnagyobb erényeiről és bűneiről mesél a titán – akitől még a hatalmas Zeusz is félt –, miközben rámutat arra a veszélyes útra, amelyre az ember a huszadik század során tévedt. És amelyen rendületlenül menetel tovább a huszonegyedikben.

pro_ok.JPG

Öregember várakozik leányával egy messzi hegytetőn. Kertjét műveli, emlékeit veszi sorra, a madarak dalát hallgatja, olykor pedig vendéget fogad, bár sohasem azt, akit olyan régóta vár. Mindent lát: népek egymással vívott harcait, országokra hulló bombák robbanásait, égbe küldött rakéták villanásait, és ha a mennyekre tekint, egyszerre lát múltat, jövőt és jelent. Egy napon azonban különös vándor érkezik hozzá – egy férfi, aki meghallgatja végre történetét…

A Kulcsár Noémi Tellabor társulat több éve kísérletezik a kortárstánc, a balett és más művészeti formák ötvözésével. Dráma- és regényadaptációk mellett többek között létrehoztak már a kortárstáncot a videoművészettel ötvöző produkciót és klasszikus balettet újragondoló interaktív táncelőadást is. Idei második bemutatójukat pedig távoli, mégis sok szempontból hasonló kultúrák ihletik.

Az előadáshoz Cseh Dávid dramaturg, a középkori japán nó-játék kutatója írta a szövegkönyvet, amelyet Kulcsár Noémi koreográfus-rendező mai táncos formák segítségével állít színpadra. Az előadók Eifert Kata Nóra jelmezeiben lépnek fel, míg az előadáshoz élőzenét Márkos Albert és Porteleki Áron szolgáltatnak, akik közösen állítják össze a többek között japán és antik görög hatásokat mutató zenei anyagot.

A Prométheusz előadásában az öregembert Csere Zoltán, a vándort Kovács Domokos alakítják, akiknek Rubi Anna Kiss Anikó és Stohl Luca lesznek a játszótársai.

A bemutatót április 7-én, este 8-kor tartják a MU Színházban, a második előadásra pedig április 8-án kerül sor, szintén este 8-kor.

(Forrás: Kulcsár Noémi Tellabor)

süti beállítások módosítása