Jordán Tamás: „Úgy gondolom, nem lesz más pályázó”

A kedélyek lecsillapodni látszanak a szombathelyi színház körül. De hogyan lehet dolgozni a mindenki számára világossá vált fideszes ellenszélben? Interjú az art@go-n.

Az utóbbi évek legnagyobb viharát kavaró színházvezetői pályázatán vagyunk túl. Jordán Tamás igazgatói mandátumát egy évvel meghosszabbították és a szombathelyi önkormányzat az azt követő em egész két és fél évre új pályázatot írt ki. (A teljes történet a témába vágó cikkeinken keresztül itt olvasható.) Jordán Tamás többek között a szakmai és a kevéssé szakmai ellenérvekről, a nézőszámok alakulásáról mesélt és József Attilával üzent az ellene felszólaló képviselőknek.

jordan_2.JPGFotók: Mészáros Zsolt

Az igazgatóváltás egyik kényes eleme mindig az átadás-átvétel időpontja – mintha nem lenne igazán jó pillanat erre akár az évad közben, akár utána történik. Jordán Tamás szerint a legjobb megoldás az, ha az új igazgató már az előző vezető ciklusa alatt el tudja kezdeni tervezni az évadot, ahogyan ez a Nemzetiben történt, amikor Alföldi Róbert váltotta őt.

2007. december 31-én járt le a szerződésem, és 2006 nyarán jeleztem, hogy nem folytatom. Hiller István miniszter fél évvel meghosszabbította a megbízatásomat, így jogilag 2008. június 30-ig én voltam az igazgató, de Alföldi Róbert már el tudta kezdeni megtervezni a következő évadot.” Ennek persze megvoltak-megvannak a hátulütői is: „Ez azzal együtt is nyugodt, gördülékeny átadás-átvétel volt, hogy mivel aláírási jogom nekem volt, jó néhány barátomat és kollégámat, akikkel Alföldi nem akart dolgozni, jogilag nekem kellett elküldeni” – teszi hozzá Jordán Tamás.

A szombathelyi színház vezetője arról is beszél az interjúban, hogy noha nagyon jól esett számára a szakma kiállása, ami viszont igazán meglepte, hogy „akár egy szappanopera hősét, az utcán is nagyon sokan állítanak meg és szurkolnak. Azt hiszem, a viszonylagos nyugodtságom is elsősorban az engem körülvevő szeretetnek köszönhető”.

jordan_portr_meszaros_zsolt.JPG

Az önkormányzati procedúra, főként az első közgyűlés, ahol egyetlen megmaradt pályázóként sem szavazták meg Jordán Tamás ötéves kinevezését, világossá tette, hogy a „fideszes többség nem kér Jordán Tamásból”. „A képviselők mondják, hogy nem ilyen színház kell Szombathelynek – és az sem változtatja meg a véleményüket, hogy folyamatosan növekszik az eladott bérletek- és jegyek száma. Hogy ez a valódi ok-e, vagy azért érvelnek ezzel, mert a valódi okot nem akarják kimondani, azt nem tudom. Mindenesetre a nézőszámunkat nagy hangon kritizáló képviselőknek az a válaszom, hogy kifejezetten jó a látogatottságunk, és egy Excel-táblázat segítségével nagyon szívesen levezetem ezt nekik is” – mondja erre Jordán Tamás. És az interjúban ezt az állítását számokkal is alátámasztja.

És ha már a szakma szóba került: „Nehezen tudom elképzelni, hogy bármilyen módon is színházszakmai kérdés legyen az, hogy egy vidéki város ne bízza meg újra a magyar színházi élet egy rangos képviselőjét a páratlan rendezőgárdát és remek színészeket felsorakoztató színház vezetésével. Arra pedig végképp nem tudok mit mondani, amikor azt kérik rajtam számon, hogy miért hívom meg például Alföldi Róbertet rendezni. Lehet, hogy valaki nem kedveli őt és a munkáit, de hogy jön ahhoz bárki, hogy egy, a maga területén sok jelentős dolgot létrehozó alkotót bélyegezzen meg pusztán ízlésbeli különbségek miatt? Ez egyenlő a művészi szabadság elvének kétségbe vonásával”.

jordan_meszaros_zsolt.JPG

És hogy ezek után hogyan lehet együtt dolgozni a Fidesz-frakcióval? Jordán Tamás József Attila szavaival üzen az őt támadó képviselőknek: „Én dolgozni akarok. Elegendő harc, hogy a multat be kell vallani”, és „rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés”.  

Jordán Tamás arról is beszél, hogy a most felbukkanó képviselői indulatok egy részével már korábban is találkozott. „Talán az is zavarja őket, hogy szocialista polgármester hozta létre a színházat, nem pedig ők. Most, hogy ezek az indulatok kibuktak, lehetőséget kaptam arra, hogy a tíz fideszes képviselő majdnem mindegyikével leüljek átbeszélni ezeket. Csodát persze nem várok, de a felénk irányuló hangnem talán megváltozik” – mondja el ezzel kapcsolatban.

Végül az is szóba kerül, hogy mit tud arról, vajon ki lesz az ellenfele  az újonnan kiírt pályázatnál. „Én is csak találgatok, mint bárki más: úgy gondolom, hogy nem lesz más pályázó” – véli Jordán Tamás.

Az art@go-n megjelent interjú teljes terjedelemben itt olvasható.

süti beállítások módosítása