Új színház nyílik a budapesti Belvárosban Tesla Teátrum néven

Az első bemutatót április 29-én tartják, Háy Gyula Appassionata című 1956-os témájú drámáját tűzik műsorra.

Vas-Zoltán Iván rendező, az Elektrotechnikai Múzeum egykori épületének legfelső szintjén kialakított színház vezetője elmondta, hogy két éve dolgoznak azon, hogy színházi produkciókat játszhassanak ezen a helyszínen, ezalatt két előadást, Esterházy Péter Mercedes Benz című darabját felolvasószínházként és Elfriede Jelinek Rohonc, avagy az öldöklő angyal című művét mutatták be.

Arról beszélt, hogy a VII. kerületi Kazinczy utcában található színház működésének anyagi hátterét megteremtve a Rátkai Márton Színházi Műhely ősztől a mintegy 130 nézőt befogadó új helyszínen a tervek szerint havi 8-10 előadást játszik. Már meglévő produkcióikból és új bemutatókból álló repertoárt hoznak létre. A színház vidéken is játssza produkcióit és az új helyszínen beavató színházi előadásokat is fognak tartani.

tesla_bruzak_noemi.JPGVas-Zoltán Iván a sajtótájékoztatón (fotók: Bruzák Noémi / MTI)

A Rátkai Márton Színházi Műhely eddig a Fészek Művészklubban játszotta előadásait, repertoárjuk egyes darabjait a jövő évadtól áthozzák a Tesla Teátrumba, de a színistúdió ott marad.

A teátrum működésének anyagi hátteréről elmondta: ennek megteremésében az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület van segítségükre, pályázati támogatásokra számítanak, így ősztől a tervek szerint egy folyamatos működéssel professzionális, széles repertoárral rendelkező színház kezdheti el működését.

A Háy Gyula-darab mellett a Valamit valamiért című pszicho-thrillert, Csehov két egyfelvonásosát, új bemutatóként Örkény István Pisti a vérzivatarban című művét és Debbie Horsfield Vörös ördögök című társadalmi komédiáját is műsorra tűzik, emellett további bemutatót is terveznek.

Elfriede Jelinek művét tavasszal újra műsorra tűznék és Esterházy Péter Mercedes Benz című darabját is szeretnék a későbbiekben teljes előadásban bemutatni.

tesla_2.JPG

Háy Gyula Appassionata című darabjából öt előadást tartanak az idei évadban. Az 1957-ben Budapesten játszódó dráma bemutatását az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatta. A szenvedélyes dráma szerelmi történet, emellett feltárulnak benne az ötvenes évek eseményei. A szerző megélte a korszakot, az 1967-ben emigrációban írt drámájában hitelesen, prekoncepció nélkül dolgozza fel az eseményeket - hangsúlyozta a rendező.

Az előadásban Tímár Éva, Márton András, Király Attila, Sághy Tamás, Fantoly Nikolett, Farkas Petra, Zentai Mirtyll és Boronyák Gergely játszik. A díszletet és a jelmezeket Huros Annamária tervezte. A rendező Vas-Zoltán Iván.

Sas Tamás filmrendező, a színház egyik producere elmondta: a mai világban független kulturális intézmény létesítése, működtetése maga a varázslat. Hozzátette: az a forrás, amely a folyamatos működéshez szüksége, amelyből az infrastruktúrát, a terem felszerelését, a közönségszervezést meg lehet valósítani, májusra lesz elérhető.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása