„Hogyan gyötri és szereti, rángatja földre és röpteti égbe egymást anya és lánya?”

A Vilmos-díjat elnyert Hinták című dráma, Lackfi János munkája, egy zsámbéki idős asszony történetén alapul, és bizonyíték arra, hogy a „valóság sokszor nem valóságszerű”.

Lackfi darabja remek lehetőség két kitűnő színésznőnek - Peremartoni Krisztina, Soltész Bözse - hogy ebben a látszólag banális anya-lány történetben, naivan kis emberként rátaláljanak a születés és halál közt feszülő élet legfontosabb titkára. A belenyugvó megértés, a döntéseink és azok következményei csak látszólag vannak a mi kezünkben – olvasható az előadás felvezető szövegében.

cats.jpgPeremartoni Krisztina és Soltész Bözse

Peremarton Krisztina tizenöt évvel ezelőtt hagyta el Magyarországot, és mint a Szabad Földnek adott interjújából megtudható, sok mindennel próbálkozott, végül észak-amerikai  indiánok között találta meg a közösséget. Jelenleg egy könyvesboltban dolgozik Amerikában és régebbi színiiskolás tanítványait mentorálja. Onnan tért haza egy szerep erejéig: „Amikor már a színpad gondolata is feszélyezett, felhívott Galgóczy Judit, hogy Lackfi János Hinták című darabját rendezi, különös anya-lány kapcsolatról szól, és velem képzeli el az anyát. Elolvastam, szép szöveg, és brutálisan nehéz. De vállaltam” – mesélte az interjúban. Partnere Soltész Bözse, akit tanított korábban.

prer_ok.jpg"Négy hinta, fel-le, fel-le. Négy női sors, kettő mai, kettő pedig évszázadokkal korábbi. Hogyan fonódnak össze a sorsok? Hogyan gyötri és szereti, rángatja földre és röpteti égbe egymást anya és lánya? Össze vagyunk kötözve egymással mi, emberek, életre-halálra? És kinek jut élet, kinek halál? Magunkat áldozzuk fel vagy a másikat?Mindannyiunk életében előkerülő kérdések, és most élesben robbannak, a színpadon. Két kortársunk, akik egyáltalán nem szentek. És két szent a múltból, akik egyáltalán nem szenteskednek. Nagyon is szenvedő, szenvedélyes emberek. Hogy mit keresnek a színpadon? Talán ez is kiderül" – írta a darab elé a szerző, Lackfi János.

A Zsámbéki Színház előadása elsőként május 12-én, majd 13-án és 14-én látható a budapesti Lengyel Intézetben, ezt követően május 18-án és 19-én a Zsámbéki Művelődési Házban, illetve július 14-én és 15-én a Zsámbéki Színházi Bázison.

(Forrás: Zsámbéki Színházi Bázis)

süti beállítások módosítása