Jó eséllyel változni fog a színházvezetői kinevezések rendszere

Könnyítéseket javasol a kulturális tárca az előadó-művészeti szervezetek vezetőválasztása terén, de továbbra sem lesznek meghívásos pályázatok.

A vezetői munkakörök továbbra is kizárólag nyílt pályáztatás útján lesznek betölthetőek, ugyanakkor a vezetői munkakörök pontos feltételei, az eljárás rendjének szabályai a törvényhozási szintről rendeleti szintre kerülhetnek le. Ez praktikusan azt jelenti, hogy onnan kezdve sokkal egyszerűbb lesz változtatni rajtuk.

nezoter.jpg                 Magyar Állami Operaház (fotó: Juhász Attila / Magyar Állami Operaház)

A fenntartók visszajelzése alapján a vezetői munkakör betöltéséhez feltételként öt év előadó-művészeti szervezetben eltöltött szakmai tapasztalatot vagy három év vezetői tapasztalatot javasolnak, szemben az eddig előírt ötéves vezetői tapasztalattal. Ezt a törvényi előírást eddig sem mindig tartották be, például a szombathelyi színházvezetői pályázat kiírásában feltételként ötéves szakmai gyakorlatot várnak el, a vezetői tapasztalat csupán előnyt jelent, de nem feltétel.

A javaslat értelmében a fenntartó önkormányzatoknak továbbra is lesz lehetősége a pályázatokat véleményező szakmai bizottságok javaslata ellenében kinevezni az előadó-művészeti szervezetek új vezetőit, a tervezett módosítás értelmében azonban ebben az esetben döntésüket indokolniuk kell a tárcavezető miniszternek.

Eredménytelen vezetői pályáztatás esetén a módosítás 60 napos újrakiírási határidőt javasol az eddigi 30 nap helyett, valamint indokolt esetben a szervezet a most előírt 12 hónap letelte után újabb egy évig nem veszti el kiemelt vagy nemzeti intézményi besorolását, vagyis nem esik el állami támogatástól, ha nem sikerül új vezetőt választania.

A tervezett módosítások előírják a pályázók személyes meghallgatását is, ami eddig nem volt kötelező.

(Forrás: MTI, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása