Magyar előadás rendezője nyerte a legjobb rendezés díját a romániai UNITER-gálán

Jurij Kordonszkij orosz származású amerikai rendező a Kolozsvári Állami Magyar Színházban rendezett előadásáért kapta az elismerést.

Jurij Kordonszkij Makszim Gorkij A mélyben című drámáját állította színre Kolozsváron. A magyar nyelven Éjjeli menedékhely címmel ismert mű új fordításának a címében is az eredeti orosz címet idézték. A tavaly októberi bemutató előtti sajtótájékoztatón a rendező elmondta: úgy alakították át a 19. század végén írt drámát, hogy a mai ember számára váltsa ki azt a hatást, amit megszületése korában válthatott ki a mű.

mely_3.jpgA mélyben (forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A rendező úgy vélte: a darab voltaképp arra a kérdésre keresi a választ, hogy kik vagyunk, miért élünk, miként vagyunk felelősek a tetteinkért és mit jelent a halál. Meglátása szerint nem is előadást készítettek Kolozsváron, hanem a társulattal közösen elvégzett vizsgálatnak az eredményével álltak a közönség elé.

A mélyben előadásában nyújtott teljesítményéért Bács Miklóst a legjobb férfi mellékszereplő díjára jelölték, de a szakmai zsűri ezt a díjat a bukaresti Komédia Színház művészének, Gheorghe Visunak ítélte. Bács Miklóst legutóbb Silviu Purcărete Faust-rendezésében láthattuk a MITEM-en, legközelebb ma este játszik Budapesten, a Vígszínházban, szintén a román rendező egyik munkájában: a kolozsvári színház Julius Caesar előadásában.

melyben_bacs.jpgBács Miklós A mélyben előadásában

Az évad legjobb romániai előadása címet a Bukaresti Metropolis színház kapta a Victor Ioan Frunza által rendezett Amadeus előadásért. Ennek az előadásnak a címszerepét alakító Andrei Hutuleac kapta meg a legjobb férfi főszerepért járó díjat is.

A legjobb előadás díjára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által bemutatott Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című produkcióját is jelölték. A Radu Afrim által írt és rendezett, és Irina Moscu díszletével bemutatott produkció azonban végül sem a legjobb előadások versenyében, sem a legjobb díszletek versenyében nem diadalmaskodott.

retro_rab_zoltan.jpgRetromadár blokknak csapódik, és forró aszfaltra zuhan (fotó: Rab Zoltán)

A romániai színházi élet legrangosabbnak számító díjait az előző év kiemelkedő színházi teljesítményeiért ítélik oda. A huszonötödik díjkiosztó gálát a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház nagytermében tartották.

Jurij Kordonszkij a negyedik rendező, akit a kolozsvári színházban létrehozott előadásért legjobb rendezés díjjal jutalmaz az UNITER. Korábban Andrei Serban (Suttogások és sikolyok, 2011, Ványa bácsi, 2007), Tompa Gábor (Három nővér, 2008, A félreértés, 1993), valamint Mihai Maniutiu (Doktor Faustus tragikus históriája, 2003) rendezők nyerték el a romániai színházi szakma legfontosabb elismerését.

(Forrás: MTI, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása