Két év után újra látható Mundruczó menekültválságra reagáló előadása

Mundruczó Kornél és a Proton Színház Téli utazás című koncertszínháza május 12-én és 13-án látható a Trafóban.

A Téli utazás Mundruczó-féle változatában Schubert dalciklusát Hans Zender kiszenekari átiratában Szemenyei János és az Óbudai Danubia Zenekar adja elő a bicskei menekülttáborban készült videoinstalláció kíséretében.

„Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle” – vallja Mundruczó Kornél.

tel_2.JPG        A Téli utazás a CAFé Budapesten (fotó: Hrotkó Bálint)

A produkciót 2015 októberében mutatták be a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a Budapest Music Centerben. Az előadás felvételei magyarországi menekülttáborokban készültek. A rendezőt a helyszínen szerzett tapasztalatok inspirálták egy zeneközpontú előadás alkotására. „Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet" – mondta ezzel kapcsolatban Mundruczó Kornél.

A menekültekre fókuszáló alkotás inspirálta a rendezőt a Jupiter holdja című film elkészítésére, melyet az idei cannes-i filmfesztiválon mutatnak be. A menekültválsággal kapcsolatos kérdésekkel a rendező tovább foglalkozik a Jupiter holdja című új filmjében, ami egy menekült fiú, Aryan történetét beszéli el, akit két ország határán meglőnek, melynek hatására csodálatos módon levitálni kezd.

 „Az egyes dalok alatt a hátteret betöltő kivetítőn a szöveghez laza asszociációval kapcsolódó képeket láthatunk, általában az emberi élet legalapvetőbb tevékenységeivel: pihenés, táplálkozás, testápolás. Mit jelent embernek lenni? – teszi fel a kérdést a rendező. Mi az a minimum, ami szükséges az emberi létezéshez? A filmrészleteken a menekülttáborok lakói néhány négyzetméternyi életterükön, szegényes lehetőségeikkel igyekeznek minél teljesebb életet élni, miközben minduntalan szembesülnek korlátaikkal, az életük szűk határaival" – írta az előadásról Kondor Kata.

A május 12-ei előadás előtt, este 7 órától Molnár Szabolcs zenetörténész tart előadást Schubert nyomában – iránytű nélkül címmel a kávézóban.

(Forrás: Trafó)

süti beállítások módosítása