Alföldi Róbert Volponét rendez Szombathelyen

A Weöres Sándor Színház holnap mutatja be Ben Jonson szatíráját, Jordán Tamással a címszerepben.

Alföldi Róbert a Makrancos hölgy után – amit Makrancos Kata avagy a nő megzabolázása címmel rendezett meg - újabb reneszánsz komédiát állít a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára. A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája (1606) az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája.

_sad2592.jpgBányai Kelemen Barna és Jordán Tamás a Volpone előadásában (fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje „barátait”, akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át.

A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik... – olvasható a színlapon.

                  Mészáros Zsolt fotógalériája a képre kattintva tekinthető meg!

Spíró György fordítása Kálmán Eszter díszletei között és az általa tervezett jelmezekben látható Szombathelyen. Jordán Tamás partnerei az előadásban Bányai Kelemen Barna, Szabó Tibor, Csankó Zoltán, Hartai Petra, Bánfalvi Eszter, Szerémi Zoltán, Balogh János, Kálmánchelyi Zoltán és Endrődy Krisztián.

A május 12-ei bemutatót követően májusban és júniusban is tíz-tíz alkalommal láthatja a közönség a Weöres Sándor Színház nagyszínpadán.

(Forrás: Weöres Sándor Színház)

süti beállítások módosítása