Az idei Bánkitó Fesztivál fókuszában a korrupció áll

Egy stróman már fel is vásárolta a fesztivált - játszásiból. Koncertekkel, civil programokkal és független színházi szemlével startol nyár közepén a fesztivál.

A június 12. és 15. között zajló Bánkitó Fesztivál legmenőbb zenekara a szervezők ígérete szerint az izraeli A-WA lesz; három jemeni felmenőkkel rendelkező zsidó nővér, akik Habib Galbi című slágerükkel végigsöpörtek a Közel-Keleten.

bank_szenerey_bence.jpgA tavalyi fesztivál pillanatai (fotók: Szemerey Bence)

A Bánkitó színházi fesztiválján lesznek kifejezetten a Bánkitóra készülő produkciók. Hajdu Szabolcs a Látókép Ensemble-lal a számos díjat nyert Ernelláék farkaséknál című filmet, annak színdarab változatát és a következő részt, a Kálmán napot is bemutatja. Hajdu Szabolcs ez utóbbival kapcsolatban az előadás debreceni bemutatója előtt úgy vélte, hogy az előadás a Bánkitóra fog igazán összeállni. Hajdu rendezései mellett a Tünet Együttes, a Táp Színház, a Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt színházi előadásai is láthatóak lesznek, Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig stand-uppal készül.

A négynapos eseménysorozat kiemelt társadalmi témája a korrupció lesz. A 140 program közt a legfontosabb civil szereplők képviseltetik magukat.

bank_2.jpg

A korrupció, a mutyi mindenki szerint gáz, pártoktól függetlenül. Minden megjelenésünk egyértelműen fogja üzenni: NEM OKÉ. Nem oké, hogy minden kapu alatt van egy kiskapu. Nem oké, hogy helikopterek és budai villák tűnnek el és jelennek meg újra. Nem igaz, hogy mindenki jól jár, mert senki nem jár jól. Civilek, képzőművészek, színészek és zenészek együtt fogják ezt elmondani, megjeleníteni és legfőképpen kiadni magukból – olvasható a fesztivál honlapján.

És ha már korrupció, a fesztivál kreatívjai egy képzeletbeli játékkal mutatják meg annak a lehetőségét, mi történhet egy szabadon gondolkodó, egyenlőségpárti, befogadó szemléletű fesztivállal, ha egy megfelelő helyről érkező stróman kedvet kap hozzá és felvásárolja. A fesztivál FB oldalán több videóanyag is megjelent egy bizonyos Z. Kaufer Rolandról, aki a Bánkitó Fesztivál új tulajdonosaként a rendezvénysorozat eddigi szellemét „megújító”, helyenként a Nemzeti Együttműködés Rendszerére utaló gondolatait fejtegeti.

(Forrás: MTI, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása