Összeállt a Gyulai Várszínház fesztiválprogramja

A gyulai teátrum nyári idénye június 29-től augusztus 13-ig tart. Ezalatt három új színházi bemutatót tartanak és öt fesztivált rendeznek.  

Az első bemutató a Szentivánéji álom című táncjáték, amelyet július 7-én és 8-án láthatnak a Várszínpadon. A produkciót Kulcsár Noémi koreográfus állítja színpadra. A második bemutató Arany János A nagyidai cigányok című műve, amelyet Vecsei H. Miklós alkalmaz színpadra és Beczásy Áron rendezésében lesz látható a Várszínpadon augusztus 4-én és  5-én. A harmadik Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című drámai költeménye, melyet Balázs Zoltán állít színpadra augusztus 11-én a Maladype Színház művészeivel.

lear_gyula.JPGA Lear király izraeli előadása (forrás: Gyulai Várszínház)

A Gyulai Várszínházban július 7. és 16. között rendezik meg a 13. nemzetközi Shakespeare Fesztivált, ahol a legjobb magyar Shakespeare előadások mellett külföldről is hívnak produkciókat, így látható lesznek többek között szlovák, román, izraeli és határon túli magyar színházi produkciók is.

Az idei kiemelt külföldi Shakespeare előadás az izraeli Lear király (The Bastard’s story),  annál is inkább, mert a 13 éve tartó fesztiválon még nem szerepelt izraeli produkció. Az előadás 2016-ban a Valis Színházi Fesztiválon díjat is nyert. Látható lesz még a III. Richárd Zsótér Sándor és a  Tévedések vígjátéka Bocsárdi László rendezésében, valamint a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legújabb produkciója a Shakespeare, Sonnet 66 Kokan Mladenovic rendezésében.

A tíznapos fesztiválon a magyar és nemzetközi előadásokon kívül idén is lesz koncert, konferencia, filmvetítések és gasztronómia.

ric_toldy.JPGBalázs Zoltán a III. Richárdban (fotó: Toldy Miklós)

Az összművészeti fesztivál kiemelt produkciói között június 29-én egy látványos táncelőadás lesz a tószínpadon: az ExperiDance együttes Nostradamus – Világok vándora című produkcióját nézhetik meg a látogatók. A darab egy nagy időutazás országokon és korokon át, amelynek idegenvezetője Ganxsta Zolee zenész-színész.

Július 3-án az egyik legismertebb Csehov-darabot, a Sirályt tekinthetik meg a tószínpadon. Az egyéni hangulatú előadást Fehér Balázs Benő rendezte és többek között Oszvald Marika, Porogi Ádám, Trokán Nóra, Kaszás Gergő, László Zsolt, Mihályfi Balázs és Orosz Ákos szerepel benne.  

Július 5-én Molnár Ferenc Egy, kettő, három című darabját nézhetik meg Znamenák István rendezésében Alföldi Róbert főszereplésével, mellette színpadra lép Szatory Dávid, Lénárdt Laura, Lugosi György és Mihályfi Balázs is.

egy_puska_judit.jpgAlföldi Róbert az Egy, kettő, három előadásában (fotó: Puska Judit / Kultúrbrigád)

Július 18-án Paul Blake Római vakáció című romantikus zenés produkcióját nézhetik meg, olyan művészek előadásában, mint Tenki Réka, Fekete Ernő, Hernádi Judit és Szikszai Rémusz.

Idén 50 éves a kultikus musical a Hair, amely egy korszak, egy életérzés, egy generáció kiáltványa volt. Minden idők talán legismertebb musicaljét tekinthetik meg a tószínpadon július 25-én és 26-án a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának előadásában.

Augusztus 6-án a Liliomfi című produkciót ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében tekinthetik meg a tószínpadon. Pörgős, vidám és optimista ez a Liliomfi, melynek a szövegét Vecsei H. Miklós dolgozta át, a zenéjét pedig Kovács Adrián jegyzi.

liliomfi_puskel_zsolt.jpgLiliomfi (fotó: Puskel Zsolt / Port.hu)

Augusztus 7-én Udvaros Dorottya ad koncertet Majdnem valaki címmel a Várszínpadon, a dalok szövegeit Bereményi Géza írta. A koncerten Hrutka Róbert és zenekara működik közre.

Augusztus 9-én a tószínpadon mutatják be Szabó Balázs első rendezését az Apám ablakából az ég című produkciót. Az előadásban közreműködik az Állami Népi Együttes tánckara és zenekara.

Ebben az évben is lesz Körös-völgyi sokadalom, humorfesztivál, felolvasó színház, mesejáték, bábelőadások, utcaszínház és workshop a fiataloknak.

Bővebb információk és részletes program a Gyulai Várszínház, illetve a Shakespeare Fesztivál honlapján található.

(Forrás: Gyulai Várszínház)

süti beállítások módosítása