A józsefvárosi Hamupipőke története Békéscsabán

Molnár Ferenc Üvegcipők című vígjátékát mutatta be a Jókai Színház Békéscsabán, Tege Antal rendezésében.

Molnár Ferenc 1924-ben írta Az üvegcipőt. Általánosan ismert vonatkozás, hogy a nagy sikerű darabot a szerző második házassága ihlette, ugyanis feleségül vette Fedák Sárit, a kor népszerű színésznőjét, de már a házasság előtt beleszeretett az ifjú színésznőbe, Darvas Lilibe, aki a vígszínházi bemutatón Irmát, a cselédlányt játszotta. A szerző a saját életéből vette a mű meghatározó szereplőit, hiszen Fedák Sári megfelelője Adél, a környék korosodó, köztiszteletben álló, szerény vagyonnal rendelkező panzió-tulajdonosnője, Darvas Lilié pedig Irma, az álmodozó, rongyos kis cselédlány.

uveg_1.JPGBartus Gyula és Földesi Ágnes (forrás Békéscsabai Jókai Színház)

Molnár Ferenc remekműve a 20. század elején játszódik. Sipos Lajos műbútorasztalos és egy cseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok szövik át a fordulatos vígjátékot. A bolondos Irma, a józsefvárosi Hamupipőke, álomvilágban él, amelyben csak Sipos úr létezik, akinek a csitri mindent elnéz cserébe a reményért, hogy egyszer kölcsönössé lesz a szerelem” – olvasható a darabról az előadás színlapján.

Tege Antal rendezésében Sipos Lajost Bartus Gyula játssza, Adélt Nagy Erika, Irmát meghívott vendégként Földesi Ágnes alakítja. Partnereik többek között Czitor Attila, Komáromi Anett, Benkő Géza és Boldog Ágnes.

uveg_2.JPG

Az előadás bemutatója május 12-én volt. Májusban még 17-én, 18-án, 19-én, 20-án, 30-án és 31-én látható a Békéscsabai Jókai Színházban.  

(Forrás: Békéscsabai Jókai Színház)

süti beállítások módosítása