Fándly Csaba: „A mi dolgunk nem az állásfoglalás, hanem a kérdésfeltevés”

Mit kezd egymással egy neonáci és egy bevándorló egy szűk zárkában? A Helló, náci! című darabot mutatja be a kaposvári Csiky Gergely Színház.

A Helló, náci! című darab eredetileg Németországban játszódik, ahol egy nyomozás során egy alig pelyhedző álló neonácit és egy hasonlóan fiatal lengyel vendégmunkást kényszerít egy zárkába az igazságszolgáltatás. Tapasztalatok, előítéletek és érzelmek szorulnak egybe a szűkös légtérben. A szerző Monoblock álnéven jelentette meg az írását, talán a szerzőséggel játszó posztmodern gesztusként, esetleg az atrocitásoktól való félelmében. A darabot korábban a Kolibri Színház mutatta be (2010) tantermi színházi előadásként és mindmáig repertoáron tartja.

naci_4.JPGMohácsi Norbert és Benedek Dániel (fotók: Memlaur Imre)

A kaposvári Csiky Gergely Színház szintén tantermekbe utaztatható formában állítja most színpadra a darabot. Mint Fándly Csaba rendező elmondta, ez a forma a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ötvenperces előadást drámafoglalkozás követi – akár az Agóra Stúdióban, akár középiskolákban játsszák.

Mint mondja, a darabban a szélsőséges magatartás és az elfogadás jelensége és kérdésköre izgatta. „Egy verekedés után vagyunk, mely verekedésben összecsapott egy fiatal, neonáci csoport és egy bevándorlócsoport. Az eredeti darab Németországban játszódik, német és lengyel fiatalok verekednek össze. Ezt én nem konkretizálom, mert nem egy német-lengyel probléma érdekel, hanem a jelenség, amit megtalálunk egész Európában, sőt az egész világban” - fogalmaz a rendező.

naci_3.JPGMohácsi Norbert

A Helló, náci! eredetileg nem tandráma, igyekszik megmutatni mindkét fél igazát és igaztalanságát is és a karakterek fejlődésére, átalakulására is lehetőséget ad. Ezzel együtt egy ennyire tiszta és aktuális képletnél mindig felmerül a didaxis kérdése. „Egy ilyen vállalkozásnak természetese része a didaxis. Nem elkerülni szeretném, hanem jól csinálni. A tanításban is benne van a didaxis, de lehet jól tanítani és rosszul. Az előadás és a foglalkozás akkor jó, ha az adott problémakört a lehető legtöbb oldalról megvizsgálja” - mondja erről Fándly Csaba.

A drámapedagógia (ahogy bármilyen más pedagógia is) jó esetben nem azt mondja meg, mit gondoljunk, hanem lehetőséget ad arra, hogy gondolkodjunk. Ezt Fándly Csaba sem látja másképpen:  „Együtt gondolkodhatok a nézővel arról a problémáról, amit hordoz az adott előadás. Olyan rétegek bomlanak ki, olyan kérdések merülnek itt fel, amikre nem is gondoltunk a próbafolyamatban, de a történetben igenis ott rejlenek. Ehhez persze az is kell, hogy mi ne akarjunk okosabbak lenni, mint a nézők. A mi dolgunk nem az állásfoglalás, hanem a kérdésfeltevés”.

naci_2_jo.JPGMohácsi Norbert és Kalmár Tamás

Fándly Csaba rendezésében Mohácsi Norbert, Benedek Dániel és Kalmár Tamás szerepel.

A Helló, náci! először ma este látható Kaposváron, az Együd Árpád Kulturális Központban. Ezt követően május 18-án és 24-én, illetve június 1-én láthatják az érdeklődők.

(Forrás: Csiky Gergely Színház, szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása