Fiatalok fiataloknak - THEALTER U21 plusz kisfesztivál Szegeden

A szegedi MASZK Egyesület hetedik alkalommal rendezi meg a fiatal alkotókra, illetve a fiataloknak szóló produkciókra fókuszáló rendezvénysorozatot. 

A 2011-ben elindított THEALTER U21 plusz az utánpótlás, a nehéz feltételek ellenére is kitartó, termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék bemutatását tűzte ki célul.

szeg_soha.JPGSoha senkinek (fotók forrása: MASZK Egyesület)  

Május 19-én fél nyolckor a Nézőművészeti Kft. és a Manna koprodukciójában készült Soha senkinek című előadás lesz látható. A nyitóprodukció dokumentarista hitelességű előadás, szövegkönyvének alapja a kortárs német írónő, Teresa Hanika azonos című, önéletrajzi indíttatású regénye a családon belüli erőszak tabuként kezelt témájáról. Az előadásban nyújtott alakításáért Simkó Katalin Keleti István-díjat kapott a 2016. évi Kaposvári Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálén. Az előadást beszélgetés követi, amely által a néző nem marad egyedül a látottak feldolgozásában. 

Május 20-án a kaposvári Egyetem negyedéves színészhallgatói mutatkoznak be. Shakespeare Rómeó és Júlia című örökzöldjét a Junior Prima-díjas fiatal alkotópáros, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós állította színpadra. A vizsgaelőadásban mindenki Rómeó és mindenki Júlia, közösen próbálják megérteni és megtalálni a szerelmet. Az előadást követően az osztály rockzenekara Rhapsody Selection címmel ad koncertet. 

szeg_romeo.JPGRómeó és Júlia

Május 21-én fiatal táncosoké a színpad: a Descend című esten két dinamikus koreográfiával mutatkozik be - Szegeden első alaklommal - Várnagy Kristóf, Nagy Emese és Simet Jessica. 

Május 22-én újra látható lesz Szegeden a tavalyi THEALTER óta nagy szakmai és közönségsikert arató Egy őrült naplója, Keresztes Tamás Popriscsinjével ezúttal a Kisszínházban találkozhatnak a szegediek. 

Május 25-én Szilágyi Bálint rendezőhallgató, a tavalyi THEALTER Junior-díjasa tér vissza új előadásával. Ezúttal egy mindenki által jól ismert klasszikus művet, Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját állította színpadra azzal a céllal, hogy egy elfeledett nyelven keresztül, mégis ismerős eszközökkel közelebb hozza és megértesse a nézőkkel a Csokonai világának mélyén rejlő valódi emberi problémákat. Ebben a három fiatalember, Feczesin Kristóf, Szántó Balázs e.h. és Barna Zsombor e.h. lesznek a társai, akik több szerepet is játszanak az emberi esendőségről szóló vérbeli, ezúttal zenés tragikomédiában. 

szeg_karnyo.JPGKarnyóné

Május 26-án a Színház- és Filmművészeti Egyetemről érkezik a Túlóra című produkció. Lisa Langseth A karmester szeretője című drámáját Bodor Panna és az előadás rendezője, a szegedi Vadász Kriszta, az SzFE másodéves színházrendező-fizikai színházi koreográfus-rendező szakos hallgatója dolgozta át. A monodrámában Pálya Pompónia lép színpadra, aki tavaly végzett Rába Roland, Pelsőczy Réka és Bagossy László osztályában, és azóta Budapesten az Ódryn, a Belvárosi, az Örkény és a Bethlen Téri Színházban játszik, illetve Székesfehérváron két előadásban látható. 

Május 27-én a legfiatalabbaké a színpad: a KAMASZK mutatja be legújabb, És Willi És Vihar című előadását, Balog József rendezésében. A jelentős diákszínjátszó hagyománnyal bíró aradi Csiky Gergely Főgimnázium, az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület együttműködése tavaly tavasszal kezdődött, ezúttal a középiskolásokból alakult csapat második bemutatóját láthatják a nézők. 

szeg_descend.JPGDescend - Give In

Május 28-án olyan fiatalok térnek vissza Szegedre, akik már többször bizonyították tehetségüket a Régi Zsinagóga színpadán. A Tiszta vicc című, váratlan fordulatokkal és ismerős helyzetekkel operáló abszurd játékot Felhőfi-Kiss László állította színpadra a kaposvári egyetem tavaly végzett hallgatóival. A mai kor kihívásaival szembenéző, azokkal küszködő, a harcaikból győztesen vagy vesztesen kikerülő szereplőket Gyurkovics Zsófia, Pilnay Sára, Gábri Nikolett, Gelányi Bence és Hasenfratz-Szegvári Júlia jelenítik meg. Az előadásban nyújtott alakításáért Hasenfratz-Szegvári Júlia áprilisban elnyerte a legjobb színésznőnek járó különdíjat az RS9 OFF fesztiválján. 

Bővebb információk és további részletek a MASZK Egyesület honlapján és a fesztivál FB oldalán találhatók. 

(Forrás: MASZK Egyesület)

süti beállítások módosítása