Május végi táncelőadások a Bethlen Téri Színházban

Egy háromnapos fesztivállal és Góbi Rita legújabb bemutatójával zárul a május a Bethlen téren.

Május 25. és 27. között ismét Trambulin Fesztivál lesz a Bethlen Téri Színházban. A Gangaray Dance Company komplex képzési és tehetségkutató programjának eredményeit demonstráló előadások az évad folyamán két alkalommal mutatkoztak be a teátrumban. Az idén negyedszer megrendezett, háromnapos Trambulin Fesztivál rendhagyó módon két bemutatóval is jelentkezik. Hámor József és Thury Zita, a képzés egyik résztvevőjének premierje mellett újra látható Maday Tímea Kinga Frames és Rónai Attila Secret Vibe című alkotása is.

gobi_piti_marcell.JPGGóbi Rita (fotó: Piti Marcell)

A Foszlányok című új bemutató Hámor Józsefnek, a képzés egyik vezetőjének a koreográfiája. Egy láthatatlan, végtelenbe nyúló, sérülékeny szál köt össze bennünket. Bár összetartozunk, mégis külön egyéniségek vagyunk. Üres porhüvelyek, megtöltve végtelen számú lehetőséggel, gondolatok, hit, meggyőződés, emlékek és tapasztalatok összefüggéstelen foszlányaival. Lehetünk-e ezek nélkül önmagunk? Mihez kezdenénk e szál nélkül? Életünk nagy küldetése: keresünk, kötődünk, kitartunk. Ha a szívünk tiszta, a gondolataink őszinték, és együtt cselekszünk, képesek leszünk beteg világunkat meggyógyítani, és egy végtelen lehetőségekből álló univerzumot felépíteni – olvasható az előadás színlapján. A Foszlányok május 25-én este 7 órától látható a Bethlen Téri Színházban.

Maday Tímea Kinga Frames című koreográfiája május 26-án este 7 órakor kezdődik. Keretek. Keretek között élünk, keretek közé épült társadalmunk.
Mi történik, ha ezeket a falakat másképpen, máshonnan megközelítve élnénk életünket? Mi történne akkor, ha őszintén bevallanánk magunknak és egymásnak azokat, amiktől félünk, tartunk, vagy csak egyszerűen másképp élnénk életünket? Egy másfajta nézőpont, egy másik szempont. Mennyiben változna világunk?
– áll a színlapon.

frames_banhalmi_arpad.JPG                            Frames (fotó: Bánhalmi Árpád)

Május 27-én két rövidebb koreográfia kap helyet a Trambulin Fesztiválon. Rónai Attila Secret Vibe (Titkos rezgés) című munkájáról ami tudható: „Egy különleges, kihívásokkal teli hangulat és egy feszült érzelem bármikor összetorlódhat.
Anélkül, hogy azt kívánnád, ezek szűnjenek meg vagy legyenek mások – mint amilyenek épp most –, megtanulhatod észrevenni, milyen az „idő” benned; megtanulhatod, hogyan tartsd magad a jelenben. Abban, ami valójában történik.
Manapság annyi hangulatváltozást tapasztalunk, hogy néha még mi sem tudjuk őket követni. Ebben az előadásban épp ezt szeretném hangsúlyozni: bármelyik pillanatban változhat a Vibe!
”.

Thury Zita Pszeudója nomen est omen a hamisság és a látszatkeltés témáját járja körül: „pszeudo: ál, hamis, hazug, a valóság látszatát keltő. Ez a  hamisság meghatározó jelensége életünknek, azonban az már a mi döntésünk, hogy mindent elhiszünk-e, amit elénk tesznek, behódolunk, engedünk az illúzióknak, vagy sem”.

secret_banhalmi_arpad.JPG                            Secret Vibe (fotó: Bánhalmi Árpád)

Góbi Rita legutóbbi munkája, az Ellenpont bekerült a legjobb kortárstánc előadásokat elismerő Lábán-díj jelöltjei közé. Legújabb szólókoreográfiája Reptében címmel a „már nem itt” és a „még nem ott”, az átmenetek és metamorfózisok világába kalauzol minket. Góbi Rita mottóul Pilinszky János mondatát választotta „Nem az a fontos, hogy a madár hányat csap szárnyával, hanem hogy íveljen!

Szegő Dávid készítette a zenét az előadáshoz, különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz. Az előadás május 29-én este 7 órától látható a Bethlen Téri Színházban.

(Forrás: Bethlen Téri Színház)

süti beállítások módosítása