Elton John és Tim Rice Aidája Sopronban

Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett és Szomor György főszereplésével mutatja be a Soproni Petőfi Színház Elton John és Tim Rice Aida című musicaljét.

Tudunk-e áldozatot hozni egymásért, ügyekért, a szerelemért? Képesek vagyunk-e feltétel nélkül odaállni valaki, valami mellé, akiért, amiért érdemes élni, halni? „ – fogalmazza meg az előadás alapgondolatait Pataki András rendező hozzátéve , közben ügyelnek arra is, hogy  „megmaradjon a minőségi, szórakozást adó jellege is, mert egy kiváló musicalről van szó”.

A címszerepet a Franciaországban élő, félig magyar, félig luxemburgi származású Stéphanie Schlesser énekli, aki elvállalta, hogy az előadás dalait magyarul adja elő. Mint meséli, a saját élete és Aida sorsa közötti párhuzam miatt a szerepnek külön értéke van számára: „Amikor először olvastam a szövegkönyvet, rögtön úgy éreztem, hogy Aida részben már bennem van. Persze, nem mint hercegnő, hanem az a szerelem, amivel ő küzd. Évekkel ezelőtt majdnem ugyanezt éltem át. Szintén választanom kellett a szerelem és a családom között”.

aida_step_all-horz.jpgStéphanie Schlesser és Vastag Tamás (fotók forrása: Soproni Petőfi Színház)

Vastag Tamás alakítja Radamest, elmondása szerint a karakter tőle sem áll távol: „úgy érzem, ez a szerep áll a mostani életszakaszomhoz, énemhez, gondolataimhoz a legközelebb” – meséli. Kedvenc része, amikor Radames és Aida beszélgetnek a núbiai király lányának a szülőfalujáról. Ekkor azt mondja Radames, ott egész más színe van a víznek. Mire Aida azt válaszolja: nem, itt van más színe a víznek. Véleménye szerint ez a párbeszéd is azt mutatja, nem ártana a mai világban is figyelembe venni bármilyen ítéletalkotáskor, hogy minden csak viszonyítás kérdése. Kinek hol van az itt és az ott, miközben mindannyian máshonnan érkezünk, sokfelé tartunk. Mint mondja, „így kevesebb konfliktus, háború lenne a világban”.

Szomor György neve, pályafutása többszörösen összefonódott az Aida magyarországi előadásaival. A székesfehérvári ősbemutatóban Radamest énekelte, producere, társrendezője is volt a műnek, amelynek szövegkönyvét, dalszövegeit írta. Alkotóként benne volt a békéscsabai feldolgozásban, Ausztriában pedig angolul és németül is játszott a musicalben.  A most készülő soproni produkcióban viszont nem a fiatal szerelmes hadvezért, hanem annak apját alakítja és nagyon örül, hogy újból találkozhat ezzel a művel.

aida_szomor.JPGSzomor György

A  meghívott énekesek mellett a soproni teátrum társulata, a teljes Sopron Balett, a produkció zenekara és kórusának tagjai, a Petőfi Színház színitanodájának hallgatói és a Dirty Dance Sopron tagjai is részt vesznek az előadásban.

A nyitóelőadás június 15-én lesz a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban, majd a produkció látható az elkövetkezendő három napban, valamint június 30-án és július 1-én is.

(Forrás: Soproni Petőfi Színház)

süti beállítások módosítása