Vajda Milán: „Mások pszichológushoz járnak ugyanezért”

A következő AlkalMáté Trupp előadás Vajda Milánról szól. Hogyan készül és mit jelent számára az előadás? Jurányi Latte interjú.

Vajda Milán, aki 2011 óta az Örkény Színház tagja, 2003-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor és Horvai István osztályában. Osztálytársaival később megalapították az AlkalMáté Trupp elnevezésű formációt, melynek tagjai arra szövetkeztek, hogy minden nyáron közösen színre viszik egy-egy osztálytársuk életének történetét. Ebben Máté Gábor is partnerük, ő rendezi ezeket az előadásokat. Minden évben kisorsolják a soron következő előadástémát, idén Vajda Milán kerül sorra.

vajda_puskel.jpgVajda Milán (fotó: Pusjel Zsolt / Port.hu)

Az idei lesz a 11. AlkalMáté Trupp előadás. Hogyan szoktatok nekikezdeni? Mikor találkoztok először? Hogy zajlanak a próbák?

Általában tavasszal szokott először találkozni az osztály. Ekkor mesél az életéről az, akit kihúztunk, illetve a többiek is beszélnek róla, kérdeznek tőle. Mivel idén nem jutott mindenre idő, lesz egy második találkozó is júniusban, majd júliusban tíz napig próbálunk. Ez a két hetes próbaidőszak bizonyos szempontból vissza tudja hozni a főiskolás éveket, hiszen gyorsan kell hatékonynak lenni, viszont itt elsősorban az elemzés a lényeg: ha mindenki tudja, mit csináljon, sokkal gyorsabban elkészül egy jelenet, mintha csak félinformációk alapján kell összerakni valamit.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogyha próba közben valami nem egészen világos, akkor odamész az illetőhöz megkérdezni, hogyan történt az adott dolog az életében. Ha az osztálytársunkon kívül másvalakiről is szó esik az előadásban, akkor vele is szoktunk előtte még beszélgetni. El tudom képzelni, hogy például anyukámat és nővéremet felhívják majd a többiek és megkérdezik, hogy amit elmondtam, az fedi-e a valóságot. Én is kíváncsi vagyok rá, ők hogyan emlékeznek, hogyan látták és élték meg azt a jelenetet, amiről éppen szó van, mert lehet, hogy az én memóriám csal.

vajda_2.jpgForrás: Facebook

Tehát nemcsak a te nézőpontodból készül az előadás.

Az ideális az, ha nem csak az én véleményem jelenik meg, hanem akár egy olyan is, ami rám nézve nem hízelgő, de így történt. Ezeket el kell fogadni, akkor is, ha kényelmetlen, ha nem esik jól. De ha színházi szempontból elég érdekes, akkor az jó.

Számítasz arra, hogy egyfajta terápiaként is működik majd ez az előadás, ahogy a korábbi évek tapasztalatai mutatják? 

Mások pszichológushoz vagy pszichiáterhez járnak és fizetnek azért a kezelésért, amit egy ilyen próbaidőszak alatt lehet kapni. Nyilván itt az a különbség, hogy ezt az előadást remélhetőleg sokan megnézik. Még egy barátnak is nehéz megnyílni és négyszemközt beszélni az életünkről, különösen úgy, hogy közönség is látja majd a beszélgetés végeredményét.

vajda_szaraz_denes_domolky.jpg               Vajda Milán és Dömötör András a Száraz Dénes című előadásban (fotó: Dömölky Dániel)

Milyen témákról, milyen formában szeretnél beszélni a rólad szóló előadásban?

Nyilván lesz szó családról, magánéletről, színházról, de nem akarunk kiragadni az életemből egyetlen időszakot, inkább az egésszel szeretnénk foglalkozni. A munkamódszer, ahogy minden évben, hasonló lesz a főiskolaihoz: elvonulunk, jeleneteket csinálunk, amiket megmutatunk egymásnak, közösen megbeszéljük, miről legyen szó. Szétosztjuk a szerepeket, van, amikor egyértelmű, ki kit játszik, van, hogy nem.

Hogy látod, még mindig akkora lelkesedéssel álltok neki a közös munkának, mint mikor elkezdtétek?

Részemről még nagyobb a lelkesedés, mint mikor elkezdtük. Jó érzés minden évben találkozni és együtt dolgozni a többiekkel. Nem hiszem, hogy bármi miatt is lemondanám.

A Jurányi Ház Jurányi Latte sorozatában megjelent interjú teljes terjedelemben itt olvasható. Az interjút Bordás Katinka készítette.

Az előadás július 27-én látható először a Jurányiban, ezt követően júliusban még hat alkalommal tűzik műsorra.

 

süti beállítások módosítása