A szólásszabadságra hivatkozva tiltottak le egy fesztivál előadást Izraelben

Az izraeli kultúrpolitika előbb a meztelenséget próbálta kitiltani, végül egy Ciszjordánia izraeli megszállásról szóló darabnál sikerrel is jártak. Ezt egy egész fesztivál bánta.

Miri Regev izraeli kulturális miniszter egy Jeruzsálemben zajló művészeti fesztiválon két olyan előadást akart megakadályozni az állami támogatás visszavonásával fenyegetőzve, amiben meztelenség látható. Regev arra is felszólította a szervezőket, hogy a jövőben ne is forduljanak a kulturális minisztériumhoz olyan alkotások pénzügyi támogatásáért, amelyekben meztelenség jelenik meg.

liddel_pinterest.jpgAngélica Liddell, az egyik sérelmezett előadás rendezőjének egy korábbi előadása (forrás: stehplatz.org)

A teljes meztelenség bemutatása – akkor is, ha művészet égisze alatt történik – ellentmondásban áll a zsidó és demokratikus Izrael Állam alapvető értékeivel és sérti az izraeli közönség jelentős részének érzéseit” – írta a fesztivál vezetéséhez eljuttatott levelében Regev.

Azonban a miniszteri tiltakozás és fenyegetés ellenére a szervezők mégsem voltak hajlandóak levenni az Izrael művészeti fesztivál programjából a szóban forgó két előadást. „A meztelenség a művészeti alkotások szerves része, az előadások zárt térben, csak a nézők számára láthatóak, ezért nem sérthetik azoknak az érzéseit, akiket a meztelenség bánthat, noha ők is számos előadás közül választhatnak” – írták válaszul.

Egy Akkóban zajló színházi fesztivál vezetése már nem volt ennyire ellenálló a kultúrpolitikával szemben, igaz, ebben az esetben az eddigi korlátozó intézkedései miatt nagy port kavaró miniszter legfeljebb közvetve érintett. Ugyanis a  fesztivál igazgatósága - amelynek élén a kormányzó Likud párthoz tartozó polgármester áll -  nem engedélyezte Einat Weitzmann a Megszállás rabjai című, Ciszjordánia izraeli megszállásáról szóló előadásának a bemutatását a fesztiválon, amely palesztin elítéltek leveleinek és történeteinek feldolgozásából született.

megszallas.jpg                                Einat Weitzman és Hassan Murad

Az igazgatóság a Háárec nevű laphoz eljuttatott közleménye szerint a lemondott művészeti igazgató radikális, provokatív tényezőket szolgált. Minden évben ragaszkodott ahhoz, hogy központi ügyként a véreskezű terroristákkal foglalkozzon, s ezért képtelennek bizonyult a változatosságra, a pluralizmusra és a sokszínűségre. „Senkinek nincs monopóliuma a sokszínűség és a szólásszabadság fölött”- fogalmaztak.

Ennek hatására lemondott az akkói alternatív színházi fesztivál művészeti vezetője és nem lép fel egyetlen előzetesen beválogatott  társulat sem. Az akkói fesztiváltól visszalépő színházi társulatok megbeszélést tartottak, ahol elhatározták, hogy más rendezvény keretében próbálnak meg közösen fellépni az eddig évente Akkóban megtartott találkozó helyett. „Az alternatív színházi fesztivált egy olyan városban fogják megtartani, amely megérti a szólásszabadságot”- mondta egyik képviselőjük.

 A szakmai szervezetek egy része - a színházi rendezők szövetsége, a független színházi alkotók szövetsége, és az izraeli színészek szövetsége - ugyanakkor támogatásáról biztosította a darab elutasítása miatt tiltakozókat. Közös nyilatkozatukban ártalmasnak és antidemokratikusnak nevezték az igazgatóság lépését, és úgy vélték hogy egy színmű letiltásával túllépték hatáskörüket, mert a darabok beválogatása a művészeti vezető feladata.

 A fesztivál igazgatósága bejelentette, hogy új művészeti vezetőt választanak, és ősszel zavartalanul megrendezik az alternatív színházi fesztivált Akkóban.

(Forrás: MTI, Librarius.hu)

süti beállítások módosítása