Évadértékelés és évadtervek a Budapest Bábszínházban

Szeptember 21-én ismét az Andrássy úti teátrumban adják át a Színkritikus Díjakat.

Az elmúlt évad

A Budapest Bábszínház sikeres évadot zárt az idén: bár hivatalosan még nincs vége a szezonnak, a mintegy 400 előadás jegyeladásai alapján több mint százezer nézőjükkel ismét 100 százalék fölötti látogatottságot érhetnek el.

kepzelt_beteg.jpgA képzelt beteg - Alföldi Róbert idei rendezése a Budapest Bábszínházban (fotó: Éder Vera)

A VIII. BÁBU Fesztivál fókuszába a népmesék kerültek: két játszóhelyükön hat társulat hat előadása mutatkozott be. A fesztivál célja indulása óta változatlan: kő- független bábszínházak izgalmas, új utakat kereső bábelőadásait bemutatni a fővárosban, 2015 óta tematikus válogatással. Mivel a Budapest Bábszínház jelentős színház-pedagógiai műhely is, a fesztivált 2016 óta színházi nevelési szakmai nap egészíti ki. Idén folytatódott a magyarországi bábszínházakban folyó színházi nevelési munka feltérképezése, alkalmat adva a szakemberek tapasztalatcseréjére a bábszínházakban készült részvételi színházi előadások témájában, továbbá a prezentációk mellett a szakmai napra érkezők aktív részesei lehettek a Budapest Bábszínház A csomótündér című előadásának.

Az előadásokhoz kapcsolódó Mozgató színház-pedagógiai program a bábművészet, a színház és a drámapedagógia eszközeivel a hagyományos nézői szerepen túl a színházzal és a bábbal való találkozás, az aktív véleményformálás és a történetekben rejlő problémák vizsgálatának lehetőségét jelenti. Továbbra is együttműködnek a Magyartanárok Egyesületével az előadásokat feldolgozó, több tantárgyat érintő segédanyagok tekintetében, amelyek honlapunkról letölthetőek, és elindult ingyenes bábszakkörük 8-12 évesek számára.

babszinhaz_evadzaro.jpgA Bábszínház évadzárója (fotó: Éder Vera)

A Budapest Bábszínház a társadalmi felelősségvállalásból is kiveszi a részét. Beteg gyermekeket segítő alapítványok részére zártkörű előadásokat biztosítanak, továbbá rendszeresen hívnak meg sajátos problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű, elsősorban peremkerületi iskolákat és nevelőotthonokat, valamint nehéz anyagi körülmények között élő családokat az előadásokra. Ezek a kezdeményezések az idei évadban folytatódtak.

Akadálymentesített előadásokat tartottak a Gengszter nagyiból és A csillagszemű juhászból.

Lehetővé tették a Gingalló című előadás kapcsán a támogatói jegyek vásárlását, amellyel a nézők segíthetik Magyarország legszegényebb, legkilátástalanabb részein élő óvodások és általános iskolások fejlesztését, alapfokú művészeti oktatását.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a színház művészét, Tatai Zsoltot Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki.

Az évadzáró társulati ülésen a társulat tagjainak titkos szavazása alapján a Havas–B. Kiss-díjat Kemény István és Hoffer Károly (megosztva), a Kovács József-díjat Gerle Krisztina kellékes kapta.

babszinhaz_evadzaro_2.jpgMeczner János igazgató és Hoffer Károly (fotó: Éder Vera)

A következő évad

A hivatalos évadnyitás előtt ismét várják az érdeklődőket a Színházak Éjszakáján, valamint a Színikritikusok Díjának szeptember 21-i átadóján.

Ősszel a legkisebbek és a legnagyobbak számára is készülnek premierek.

Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli-történeteiből Karádi Borbála hoz létre előadást 2-4 éveseknek és szüleiknek. A látványvilágért Wunder Judit felel.

Bemutatják Gimesi Dóra A csomótündér című meséjéből készült különleges, egyszemélyes előadást, amelyhez színházi nevelési foglalkozás is tartozik. A rendező Tengely Gábor, a látvány tervezője Michac Gábor, a cím- és többi szerepet Ellinger Edina kelti életre.

E két premier új játszóhelyükön, a Kemény Henrik Stúdióban lesz látható csakúgy, mint Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című művéből készült monodráma, amelyet Ács Norbert játszik; az előadás rendezője Szabó Máté.

Befalazva címmel Ország Lili munkáinak ihletésére készít előadást Gergye Krisztián. Az író Dragomán György, a látvány tervezői Hoffer Károly és Zöldy Z Gergely. Ehhez az őszi bemutatóhoz kapcsolódik az a kiállítás, amely Ország Lili bábszínházi tervezői munkásságát dolgozza fel, negyedik emeleti Játszó-terük pedig az Ország Lili Terem nevet kapja.

Ismét műsorra tűzzük a színházteremben a Háry Jánost: a felújítást Meczner János végzi rendezőként, a látvány megőrzéséért és autentikus frissítéséért Hoffer Károly felel.

Továbbra is teret adnak a legfiatalabb generáció képviselőinek. A 2017/2018-as évadban Szilágyi Bálint a Bambival mutatkozik be a színházteremben (alkotótársai Hársing Hilda dramaturg, Árvai György díszlet- és Szűcs Edit jelmeztervező), míg Szenteczki Zita egy népszerű kortárs mesét dolgoz fel óvodásoknak és kisiskolásoknak, amelynek címe Mit csinált Jakab az ágy alatt? Dániel András történetét Kauczky Máté adaptálja, a bábokat Dániel András rajzai alapján Horváth Márk tervezi, a tér kialakítója Rumi Zsófia, szcenikusként Lénárt András segíti a munkát.

(Forrás: Budapest Bábszínház)

süti beállítások módosítása