140 ezer néző és majdnem 500 előadás a miskolci évadban

A Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait is. 

A miskolci teátrum már korábban nyilvánosságra hozta a következő színházi év tervét, a tegnapi ülésen az előző évad eredményeit vették számba és számos díjat is átadtak. 

Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Fandl Ferenc érdemelte ki (aki egyben a legtöbbet játszó miskolci színművész is). A díj mellé a MOL Petrolkémia Zrt. anyagi támogatása jár, valamint – az előző évadban indult kezdeményezést folytatva – a Miskolc Autóház Kft. felajánlásában egy Seat Ibiza típusú személygépkocsi, amelyet egy hónapon keresztül rendelkezésére bocsát a márkakereskedés. 

mis_1.JPGFandl Ferenc veszi át az autó kulcsait (fotók: Gálos Mihály Samu)

Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói. Megtörve az előző évek hagyományát, idén nem színművészeket, hanem két rendezőt, Rusznyák Gábort és Béres Attilát díjazták. 

Az évad legjobb énekkari művésze Hegedűs Richárd lett, a zenekaré pedig Székely Balázs. A Miskolci Balett tagjai Bányai Mirjamot választották az évad legjobb balettművészének. 

Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Görög Lászlót választották meg az év színészének, A mi osztályunk pedig az évad előadása címet érdemelte ki. Az tavalyi évtől a Művészeti Tanács is díjaz színházi dolgozókat. Ebben az évadban Horváth Krisztián díszítő-díszletező és Pónus Katalin gazdasági vezető vehették át a kitüntetést. Idén új díjat is alapított a színház: a Spiritus-díj a színház vezetőségének elismerése, amelyet elsőként Csuha Attila kellékes érdemelt ki. 

mis_2.JPGGörög László az év színésze az online szavazás eredményeképpen

A miskolci teátrum tagjai közül többen kaptak elismerést az évad során: Szatmári György Aase-díjat, Lukács Ádám  a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatának díját, Görög László pedig Déryné-díjat vehetett át. 

A teátrum előadásai több nagy fesztiválra is kaptak meghívást. A Kivilágos kivirradtig a POSZT versenyprogramjában szerepel, a Miskolci Balett Anna Kareninája a Magyar Táncfesztivál keretén belül vendégeskedik Győrben, A hülyéje a Városmajori Színházi Szemlén, a La Mancha lovagja pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján vesz részt. 

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása